دلفین ها

دانیال دریادل
+ نوشته شده در  پنجشنبه سی ام شهریور 1391ساعت 21:25  توسط خالددرزاده  | 

+ نوشته شده در  چهارشنبه سوم اسفند 1390ساعت 17:24  توسط خالددرزاده  | 

رده بنددی دلفین ها

دلفین

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
پرش به: ناوبری, جستجو
دلفین
محدوده زمانی: میوسن پیشین تا امروزه
یک دلفین پوزه‌بطری در حال شنا در موج‌های قایق
طبقه‌بندی علمی
فرمانرو: جانوران
شاخه: طنابداران
رده: پستانداران
راسته: آب‌بازسانان
زیرراسته: آب‌بازسانان دندان‌دار[پانویس ۱]
تیره: دلفین‌سانان[پانویس ۲] و روددلفین‌واران[پانویس ۳]
گری٬ ۱۸۲۱
سرده‌ها

متن را ببینید.

دُلفین‌ها

 

 پستاندارانی دریایی از رده آب‌بازسانان هستند که رابطه نزدیکی با نهنگ‌ها و گرازماهی‌ها دارند. تقریبن چهل گونه دلفین وجود دارد که در ۱۷ سرده طبقه بندی می‌شوند. خانواده دلفین بزرگ‌ترین خانواده زیر راسته نهنگ‌های دندان دار محسوب می‌شوند و در تمام آبهای آزاد جهان و همچنین در بعضی رودخانه‌های در امتداد آب شیرین انتشار دارند. جثه آن‌ها بسته به نژاد فرق می‌کند و از ۱٫۲ متر طول با ۴۰ کیلوگرم وزن (دلفین موئی) تا ۹٫۵ متر طول با ۱۰ تن وزن (نهنگ قاتل) را در بر می‌گیرد. این جانوران گوشتخوار هستند و به گونه عمده از ماهیان و سرپایان تغذیه می‌کنند. دلفین‌ها از باهوش ترین جانداران روی زمین هستند و به دلیل ظاهر دوستانه و جنب و جوش همیشگیشان توجه انسان‌ها در طول تاریخ را به خود جلب کرده اند.

محتویات

 [نهفتن

واژه شناسی

نام دلفین از واژه یونانی دلفیس (δελφίς) آمده که مرتبط با واژه دلفوس (δελφύς) به معنای "رحم" در این زبان است. [۱] از این رو می‌توان نام این جاندار را به "ماهی‌ای که دارای رحم است" تعبیر کرد. [۲] نام این جانور درهرمزگان کراره است.دلفین را به زبان محلی در بوشهر پیسو می‌نامند. [۳]

فرگشت و کالبدشناسی

فرگشت

استخوان بندی یک دلفین
اسکلت یک دلفین پهلوسفید آرام در موزه استخوان‌شناسی اوکلاهما، اکلاهوما سیتی، اکلاهوما

دلفین‌ها همانند نهنگ‌ها و گرازماهی‌ها نوادگان پستانداران دریایی هستند. اجداد دلفین‌های امروزین نزدیک به ۵۰ میلیون سال پیش در دوره ائوسن وارد دریا شدند. دوره سنگواره‌ای این جانوران از میوسن پیشین[پانویس ۴] تا امروزه است.

اسکلت دلفین‌های کنونی دارای دو استخوان لگنی کوجک و میله‌وار است که گمان می‌رود بقایای اندام وستیجیال باشند. در یک مورد ناعادی در سال ۲۰۰۶ میلادی، یک دلفین پوزه بطری در ژاپن به دام افتاد که دارای باله‌های کوچکی در دو سوی شکاف تناسلی خود بود. به باور دانشمندان این باله‌ها نمونه آشکاری از آن اندام‌های وستیجیال بوده‌اند.[۴]

کالبدشناسی

کالبدشناسی یک دلفین پهلوسفید آرام که اسکلت، اندام‌های اصلی، دم و شکل بدن را نشان می‌دهد

بدن دلفین‌ها دوک‌وار است که به آن‌ها امکان شناکردن سریع را می‌دهد. دم-باله‌ی آن‌ها برای پیش‌رانش به کار می‌رود و باله‌های کناری نیز برای جهتگیری. باله‌ی فوقانی نیز، در میان نژادهایی که دارای آن هستند، باعث تعادل در هنگام شنا می‌شود.

با وجود تفاوت در نژادها، رنگ بدن دلفین‌ها عمدتن خاکستری سایه‌ای با بخش‌های پایینی روشن‌تر است به همراه خط‌هایی با نما و رنگ‌های گوناگون.

سر بخشی را که وظیفه تولید و دریافت امواج صوتی سونار را دارد در خود جای داده است. این امواج برای موقعیت‌ یابی صوتی به کار می‌روند. تعداد دندان‌های درون فک در بعضی نژادها به ۲۵۰ عدد می‌رسد. دلفین‌ها از سوراخی در بالای سر خود تنفس می‌کنند و نای در جلوی مغز قرار دارد. مغز دلفین بزرگ و بسیار پیچیده است و دارای ساختاری دگرگون از ساختار مغز بیشتر دیگر پستانداران است.

برخلاف بیشتر پستانداران، دلفین‌ها مویی بر بدن ندارند به استثنای تعداد کمی مو دور سر پوزه‌شان که در زمان کوتاهی پیش یا پس از تولد از دست می‌دهند.[۵] تنها مورد استثنا در این قاعده دلفین رودخانه بوتو است که دارای موهای ریز ماندگار بر روی پوزه خود است.[۶] گمان بر این است که این موهای ریز نقش حس لامسه را برای این گونه که دارای بینایی ضعیفی است بازی می‌کنند.[۷]

اندام‌های تناسلی دلفین‌ها در بخش زیرین بدنشان قرار دارند. نرها دارای دو شکاف هستند که یکی اندام تناسلی را پنهان می‌کند و دیگری که پشت‌تر قرار دارد مقعد را. ماده نیز دارای یک شکاف تناسلی است که واژن و مقعد را در بر می‌گیرد. در دو سوی این شکاف تناسلی، دو پستان شکاف مانند نیز وجود دارند.

پژوهشی در سال ۲۰۱۰ میلادی توسط بنیاد ملی پستانداران دریایی ایالات متحده نشان می‌دهد که دلفین‌ها می‌توانند مانند انسان‌ها به گونه‌ای طبیعی از دیابت نوع ۲ دچار شوند؛ یافته‌ای که به درک بهتر از این بیماری و پیدا کردن درمان‌های نو هم، برای انسان و هم دلفین، کمک می‌کند.[۸]

حس

بیشتر دلفین‌ها توانایی دید بسیار بالایی هم درون آب و هم بیرون آن دارند و نیز می‌توانند امواج صوتی با بسامدهایی ۱۰ برابر و بیشتر از محدوده شنوایی انسان بالغ را بشنوند.[۹] حس شنوایی در این جانوران برای موقعیت یابی صوتی به کار می‌رود، چیزی مشترک در میان همه نژادهای دلفین. گمان بر این است که دندان‌های این جانداران به عنوان گیرنده‌ای به کار می‌روند که موقعیت دقیق اشیا را مشخص می‌سازد.[۱۰] حس لامسه نیز در آن‌ها بسیار پیشرفته است و عصب‌های اعصاب پوستی به ویژه در نواحی پوزه، باله‌های سینه‌ای و بخش‌های تناسلی تراکم زیادی دارند. با این حال دلفین‌ها به دلیل نداشتن اعصاب بویایی و لوب‌های آن، حس بویایی ندارند.[۱۱]

رفتار

رفتار اجتماعی

یک گروه از دلفین‌های پوزه بطری اقیانوس هند-اطلس در حال شنا در دریای سرخ

دلفین‌ها اجتماعی اند و در گروه‌هایی با جمعیت‌های گوناگون زندگی می‌کنند. جمعیت یک گروه گاه به ۱۰۰ عدد دلفین می‌رسد. دلفین‌ها با سوت زدن وتولید صدا با هم ارتباط برقرار می‌کنند. آن‌ها همچنین صداهای فراصوت را برای موقعیت یابی صوتی به کار می‌برند. با آنکه عضویت در گروه‌ها انجصاری نیست و از گروه‌های دیگر نیز می‌توانند وارد یک گروه شوند، دلفین‌ها حس همبستگی اجتماعی قوی‌ای دارند و در کنار دیگر اعضای گروه که زخمی یا بیمار شده اند می‌مانند و حتا آن‌ها را به سطح آب می‌رسانند تا نفس بکشند.[۱۲] این نوع‌دوستی منحصر به نژاد خودشان نیست و به دیگر جانوران دریایی نیز کمک می‌رسانند.[۱۳] همچنین دلفین‌ها با حلقه زدن به دور شناگران، آن‌ها را از حمله کوسه‌ها در امان نگه می‌دارند[۱۴] و یا به کوسه‌ها حمله برده تا از منطقه‌ شنای آدمیان دورشان سازند. [۱۵]

دلفین‌ها همچنین نشانه‌هایی از فرهنگ در میان خود نشان می‌دهند؛ چیزی که مدت‌های بسیار گمان برده می‌شد منحصر به نسل بشر و انسان‌های نخستین بوده است. در سال ۲۰۰۵ میلادی در استرالیا گروهی از دلفین‌های پوزه بطری هند-پاسیفیک کشف شدند که به فرزندان خود چگونگی بهره‌گیری از ابزار را یاد می‌دادند. آن‌ها صورت خود را با اسفنج دریایی می‌پوشاندند تا از خود در هنگام یافتن غذا محافظت کنند. این دانش توسط مادران به دخترانشان آموزش داده می‌شود. بهره‌گیری از اسفنج برای محافظت رفتاری برآمده از آموزش است. [۱۶] رفتار آموزش داده شونده‌ی دیگری نیز در میان دلفین‌های رودخانه‌ای در برزیل دیده شده است که در آن دلفین‌های نر از علف‌ها و تکه‌‌های چوب برای نمایش در هنگام جفت‌گیری بهره می‌برند.[۱۷]

دلفین‌ها نسبت به هم پرخاش نیز می‌کنند. هرچه سن یک نر بالاتر رود زخم‌های بیشتری به دلیل گاز گرفته شدن توسط دیگر دلفین‌ها بر بدنش دیده می‌شود. دلفین‌ها این خشونت را در برابر هم به همان دلیل‌هایی انجام می‌دهند که انسان‌ها نسبت به هم؛ برتری در میان گروه و به دست آوردن ماده‌ها. این خشونت گاهی تا به آنجا پیش می‌رود که دلفین بازنده در نبرد ناچار می‌شود گروه را ترک کند.

دلفین‌های پوزه بطری نر به فرزندکشی شناخته شده هستند. دلفین‌ها همچنین بنا به دلایلی ناشناخته گرازماهی‌ها را می‌کشند. این در حالی است که گرازماهی‌ها رژیم غذایی دگرگون با آنچه دلفین‌ها دارند دارا هستند و از این رو رقیب آن‌ها به شمار نمی‌روند.[۱۸]

تولید مثل و رفتار جنسی

آمیزش جنسی دلفین‌ها از چسباندن شکم به شکم انجام می‌پذیرد. این کار در زمان کوتاهی صورت می‌گیرد، با این حال ممکن است در دوره‌ی زمانی کوتاه چندین بار تکرار شود. دوره بارداری بسته به نژاد متفاوت است؛ برای نمونه برای دلفین توکوشی این زمان ۱۱ تا ۱۲ ماه و برای نهنگ قاتل نزدیک ۱۷ ماه است. در سنین جوانی این جانوران گاه پیش از آنکه به بلوغ برسند رفتار جنسی از خود نشان می‌دهند. سن بلوغ بسته به نژاد و جنس فرق می‌کند.

دلفین‌ها از آن روی که آمیزش جنسی را بنا به دلیل‌هایی به جز هدف تولید مثل انجام می‎‌دهند شناخته شده هستند. آن‌ها همچنین دارای رفتارهای همجنسگرایانه در میان خود هستند. نژادهای گوناگون گاه با دیگر نژادها آمیزش می‌کنند. رفتار جنسی همچنین می‌تواند با خشونت همراه باشد. در این هنگام دلفین نر رفتارهای تهاجمی، چه در برابر ماده‌ها و چه در برابر دیگر نرها، از خود نشان می‌دهد.[۱۹] در مواردی نیز دلفین‌ها رفتار جنسی نسبت به دیگر جانوران، از جمله انسان‌ها، نشان داده اند.[۲۰]

تغذیه

روش‌های تغذیه‌ای گوناگونی میان نژادهای دلفین وجود دارند که گاهی منحصر به یک نژاد هستند. ماهی و ماهی مرکب غذای اصلی دلفین‌ها را تشکیل می‌دهند. با این حال نهنگ قاتل کوتوله و نهنگ قاتل از دیگر جانداران دریایی نیز تغذیه می‌کنند.

روش معمول در شکار دلفین‌ها به این گونه است که گروهی از آن‌ها با حلقه زدن به دور ماهی‌ها آن‌ها را در گوشه‌ای به شکل توپ گرد هم می‌آورند و سپس با حمله به این «توپ طعمه» ماهی‌های سر در گم را شکار می‌کنند. روش دیگر شکار نیز همراه است با تعقیب ماهی‌ها تا درون آب‌های کم ژرف و در نتیجه رفتن آسان‌تر آن‌ها. در کارولینای جنوبی دلفین‌های پوزه بطری اقیانوس اطلس طعمه را تا گل و لای کرانه دنبال می‌کنند و با گیر انداختن آن‌ها در عمق بسیار کم شکارشان می‌کنند.[۲۱] نهنگ‌های قاتل همچنین برای شکار شیرهای دریایی به کرانه‌ها می‌روند.

گزارش‌های مربوط به همکاری انسان‌ها و دلفین‌ها برای شکار به نوشته‌های پلینیوس نویسنده و فیلسوف طبیعی‌دان رم باستان می‌رسند.[۲۲] نمونه‌های امروزین چنین پدیده‌ای را می توان در لاگونا در سانتا کاتارینای برزیل یافت. در این منطقه دلفین‌ها ماهی‌ها را به سوی کرانه رانده سپس به ماهیگیران پیام می‌دهند تا تورهای خود را پهن کنند. در برابر، جایزه این دلفین‌ها ماهی‌هایی هستند که از تور فرار می‌کنند.[۲۳]

تولید صدا

نمونه‌ای از صدای تولید شده توسط دلفین‌ها

آیا مشکلی با شنیدن این پرونده دارید؟ راهنمای رسانه را ببینید.

دلفین‌ها می‌توانند طیف گسترده‌ای از امواج صوتی را با بهره‌گیری از کیسه‌های هوایی که در زیر سوراخ تنفسی سرشان جای دارند، تولید کنند. این جانوران توسط سوت زدن و تولید صداهای تپشی ناگهانی با هم ارتباط برقرار می‌کنند؛ با این حال منشا و گستره‌ی این توانایی ناشناخته است. بعضی دلفین‌ها برای خود سوت یکتایی دارند که مانند امضای شخصی آن‌ها است و با آن می‌توانند خود را مشخص کنند.[۲۴] دلفین‌ها صدای دیگری نیز تولید می‌کنند که نوعی تیک کوتاه است و برای موقعیت یابی صوتی به کار می‌رود. این صدا جهت‌دار است و اغلب به صورت یک سری دنباله دار پدیدار می‌شود که تعداد آن با نزدیک شدن جانور به شی مورد نظر خود افزایش می‌یابد. این تیک‌ها از جمله بلند ترین صداهای تولید شده توسط جانوران دریایی است.[۲۵]

پرش از آب و بازی

دلفین‌های پهلو سفید اقیانوس آرام در حال پرش از آب

دلفین‌ها گاه از روی سطح آب پرش می‌کنند و یا حزکات آکروباتیک انجام می‌دهند. دانشمندان هنوز درباره هدف اصلی این حرکت‌ها اطمینان ندارند. از جمله گمان بر این می‌رود که پرش از آب روشی برای پیدا کردن مکان گردهم‌آیی ماهی‌ها است که پرندگان دریایی را به سوی خود می‌کشد و یا آنکه این حرکت روشی برای ارتباط بر قرار مردن با دیگر دلفین‌ها است. فرضیه‌هایی نیز در رابطه با آنکه دلفین‌ها با بیرون آمدن از آب سطح بدن خود را از انگل‌ها پاک می‌کنند و یا آنکه تنها به منظور کنجکاوی و سرگرمی به این کار می‌پردازند، وجود دارند.[۲۶] [۲۷]

بازی بخش مهم از رفتار دلفین‌ها را شامل می‌شود. این جانوران با علف دریایی بازی می‌کنند و به جنگ و بازی با دیگر دلفین‌ها مشغول می‌شوند. گاهی نیز به ایجاد مزاحمت برای دیگر جانداران دریایی از جمله مرغان دریایی و لاک‌پشت می‌پردازند. آن‌ها همچنین از سوار شدن بر موج‌ها لذت می‌برند و در کنار موج‌های پدید آمده توسط کشتی‌ها بازی می‌کنند و یا به بازی با شناگران مشغول می‌شوند. دلفین‌های در اسارت گاه در مجموعه‌ای از رفتارهای بازی گونه‌ی پیچیده از جمله تولید با مهارت حلقه‌های حباب درون آب دیده شده اند.[۲۸] [۲۹]

خواب

حرکت دم برای بالاتر نگه داشتن سوراخ تنفسی از سطح آب در هنگام خواب

در حالت کلی، دلفین‌ها در هنگام خواب دارای یک نیمکره مغزی با فعالیت کم و آرام هستند که به آن‌ها هوشیاری کافی برای تنفس و مراقبت در برابر مهاجمان و دیگر خطرهای احتمالی را می‌دهد. در این هنگام نیمی از مغز استراحت می‌کند و نیمه دیگر بیدار باقی می‌ماند. نشانه‌های مراحل آغازین خواب می‌توانند به گونه همزمان در هر دو نیمکره مغزی پدیدار شوند.[۳۰] [۳۱] [۳۲]

دلفین‌های در اسارت خواب کاملی را تجربه می‌کنند که در آن هر دو چشم بسته می‌شوند و واکنشی در برابر نیروی کم و آهسته‌ی خارجی نشان نمی‌دهند. در این هنگام تنفس به گونه خودکار انجام می‌پذیرد و یک واکنش عصبی ناخودآگاه از سوی دم باعث می‌شود تا سوراخ تنفسی در بالای آب قرار گیرد. دلفین‌هایی نیز که در پژوهش‌ها به حالت بیهوشی برده می‌شوند این رفلکس دم را نشان می‌دهند.[۳۳]

با آنکه چنین واکنشی در نهنگ عنبر نیز دیده شده است مشخص نیست که آیا دلفین‌های آزاد چنین وضعیتی را تجربه می‌کنند یا نه.[۳۴] دلفین رودخانه سند دارای روش خوابی دگرگون با دیگر دلفین‌ها است. این جانور از آنجا که در محیطی با جریان‌های قوی آبی زندگی می‌کند که نیروی ناشی از آن‌ها می‌تواند خطرساز باشد، باید همواره در حال شنا باشد تا آسیبی نبیند. از این رو این دلفین در فاصله‌های زمانی کوتاه که از ۴ تا ۶۰ ثانیه طول می‌کشند چرت می‌زند.[۳۵]

آسیب شناسی

به جز خطر انسان‌ها و فعالیت‌هایشان، دلفین‌ها به گونه طبیعی دشمنان کمی دارند. بعضی نژادهای دلفین هیچ دشمن طبیعی ندارند و این باعث می‌شود که سر ترین درنده‌ باشند. گونه‌های کوچکتر دلفین، و به ویژه فرزندانشان، دارای دشمنانی از جمله گاوکوسه، کوسه ببری و کوسه بزرگ سفید هستند. با وجود کمیاب بودن این پدیده، بعضی گونه‌های بزرگتر دلفین‌ها از جمله نهنگ قاتل دست به شکار دیگر نژادهای دلفین می‌زنند.

تهدید از سوی انسان‌ها

Rows of dead dolphin lying on concrete
اجساد دلفین‌های شکار شده توسط ساکنان جزایر فارو، دانمارک

به دلیل فعالیت‌های روزافزون انسان‌ها، بعضی دلفین‌ها از جمله دلفین رودخانه آمازون، دلفین رود گنگ و دلفین رودخانه یانگ‌ تسه در خطر انقراض هستند. یک بررسی در سال ۲۰۰۶ میلادی نشان می‌دهد که دلفین رودخانه یانگ تسه در چین در عمل منقرض شده است.[۳۶]

آفت‌کش‌ها، فلزات سنگین، پلاستیک‌ها و دیگر آلاینده‌های شیمیایی و کشاورزی که در طبیعت به سادگی و با سرعت از میان نمی‌روند می‌توانند در بدن شکارگرانی چون دلفین‌ها انباشته شوند.[۳۷] کشته و زخمی شدن به دلیل برخورد با کشتی‌ها، به ویژه پره‌های پیش‌رانشی آن‌ها، از دیگر دلایل مرگ دلفین‌ها است.

روش‌های صنعتی ماهیگیری که در آن‌ها تورهای عظیم بستر دریا را جارو می‌کنند نیز می‌توانند باعث گیر افتادن ناخواسته‌ی دلفین‌ها شوند.[۳۸] آن‌ها همچنین قربانی تورهای فلزی محافظت کننده از کشتزارهای دریایی ماهی می‌شوند.[۳۹][۴۰] در بعضی مناطق جهان از جمله تایجی در ژاپن و جزایر فارو دلفین‌ها به منظور خوراک شکار می‌شوند.[۴۱] گوشت دلفین میزان بالایی جیوه دارد و می‌تواند در صورت مصرف شدن توسط انسان خطرآفرین باشد.[۴۲] بعضی شرکت‌ها بر روی فرآورده‌های خود نشان ویژه‌ای می‌زنند که نمایش دهنده آن است که برای به دست آمدن آن برآورده‌ی دریایی دلفینی کشته نشده است.

صداهای بلند زیر آب از جمله صداهای تولیدی توسط سونار زیر دریایی‌ها، صدای پرتاب‌های آزمایشی موشک و بعضی فعالیت‌های ساختمانی در کرانه‌ها مانند توربین مزارع بادی می‌توانند برای دلفین‌ها خطرناک باشند و باعث افزایش اضطراب، آسیب به شنوایی و بیماری ناشی از کاهش ناگهانی فشار شوند که آخری به دلیل تلاش آن‌ها برای نفس‌ گیری سریع و بازگشت به درون آب به منظور فرار از سر و صدای بیرون پدید می‌آید.[۴۳][۴۴]

رابطه با انسان‌ها

دلفین‌ها از دیرباز در افسانه‌ها و فرهنگ ملت‌های گوناگون نقش داشته اند. آن‌ها به کرات در سکه‌های یافت شده از دوران یونان باستان در حالتی دیده می‌شوند که یک پسر، مرد یا خدایگان بر پشتشان سوار است.[۴۵] در یونان باستان دیده شدن پرش دلفین‌ها از روی امواج تولید شده توسط کشتی‌ها به فال نیک گرفته می‌شد.[۴۶] در اسطوره‌های هندو دلفین رودخانه گنگ با گانگا، ایزدبانوی رود گنگ، در تماس است.

دلفین در فرهنگ ایرانی

در فرهنگ ایرانیان دلفین بستگی نزدیکی با آیین مهر دارد چنانکه در بسیاری از آثار برجا مانده از این آیین، مهر در دوران کودکی و در کنار مادرش ناهید یا به تنهایی سوار بر دلفین دیده می‌شود. در نقش نوعی از فرش‌های زیبای ایرانی با نام « ماهی در هم » یا « هراتی » نیز می‌توان ردی از دلفین و پیوند آن با دیگر نمادهای آیین مهر همچون گل نیلوفر را یافت.

دلفیناریوم

با گسترش علاقه همگانی به دلفین‌ها در دهه ۱۹۶۰ میلادی، استخرهای ویژه نمایش دلفین و نهنگ، که به نام دلفیناریوم شناخته می‌شوند، در مناطق گوناگون جهان گشایش یافتند. با این حال با افزایش انتقادها از روش برخورد با دلفین‌ها و زیر پا گذاشتن حقوق جانوران بسیاری از این نمایشکده‌ها با دستور قانونی بسته شدند. از شناخته شده ترین دلفیناریوم‌های جهان می‌توان به پارک دریایی سی ورلد در ایالات متحده اشاره کرد.

تعداد زیادی از دانشمندان پژوهشگر در زمینه رفتار دلفین‌ها بر این باورند که با توجه به هوش بسیار بالای دلفین‌ها نسبت به دیگر جانوران، به آن‌ها باید به شکل شخصیت‌های ناانسان نگاه کرد و برایشان حقوق منحصر به خود در نظر گرفت. آن‌ها همچنین بر این باورند که از لحاظ اخلاقی نادرست است که دلفین‌ها برای نمایش در اسارت نگاه داشته شوند و یا به هر دلیل توسط انسان‌ها کشته شوند.[۴۷] [۴۸]

درمان

کمک گرفتن از دلفین‌ها در روان‌درمانی و کمک به بیماران کم توان جسمی در سال‌های گذشته رونق چشم گیری داشته است.[۴۹] پژوهشی در سال ۲۰۰۵ میلادی نشان می‌دهد که دلفین‌ها دستیاران مناسبی برای پزشکان در درمان افسردگی‌های ملایم تا پیشرفته هستند.[۵۰] با این حال نتایج این بررسی از جهاتی از جمله آنکه آیا دلفین‌ها در کمک رسانی به بیماران روحی از جانوران خانگی مانند سگ و گربه موفق تر اند یا نه زیر انتقاد رفت.[۵۱] بررسی‌های بیشتر در این باره نشان داد که در انجام آزمایش نامبرده خطاهای روشی مهمی به وقوع پیوسته بوده‌اند و نمی‌توان «درمان با کمک دلفین‌ها»[پانویس ۵] را درمانی قانونی با توانایی درمان بیشتر از بهبود خلق و خوی زودگذر در نظر گرفت.[۵۲]

ارتش

دلفینی با یک موقعیت‌ یاب بر باله

تعدادی از ارتش‌های جهان از دلفین‌ها برای منظورهای گوناگون از جمله نجات جان انسان‌های گمشده یا در معرض خطر و کشف مین‌های دریایی بهره گرفته‌اند. در طی جنگ ویتنام گزارش‌هایی درباره بهره‌گیری ارتش آمریکا از دلفین‌های آموزش داده شده برای کشتن غواصان ویتنامی جنجال بر پا کرد.[۵۳] نیروی دریایی آمریکا در آن هنگام هر گونه آموزش دلفین‌ها برای نبرد را رد کرد. با این حال امروزه این جانوران برای هدف‌های گوناگون توسط ارتش آمریکا آموزش داده می‌شوند. گمان بر این است که ارتش شوروی برنامه آموزش پستانداران دریایی خود را در دهه ۱۹۹۰ تعطیل کرد. در سال ۲۰۰۰ خبرگزاری‌ها خبر از فروش دلفین‌های آموزش داده شده به منظور قتل متعلق به شوروی به ایران دادند.[۵۴]

نگارخانه

+ نوشته شده در  شنبه بیست و دوم بهمن 1390ساعت 12:2  توسط خالددرزاده  | 

دلفین معمولی

دلفین معمولی

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
پرش به: ناوبری, جستجو
دلفین‌های معمولی
طبقه‌بندی علمی
فرمانرو: جانوران
شاخه: طنابداران
رده: پستانداران
راسته: آب‌بازان
زیرراسته: آب‌بازان دندان‌دار
تیره: دلفین‌سانان
سرده: کچه‌ماهی‌ها
گونه: دلفین معمولی درازنوک

دلفین معمولی کوتاه‌نوک

دلفین‌های معمولی به دو گونه دلفین عضو سرده کچه‌ماهی‌ها از خانواده دلفین‌های اقیانوسی می‌گویند. این دو گونه عبارتند از:

با آنکه این سرده صفت «معمولی» را به دوش می‌کشد، این دلفین‌ها در ذهن بیشتر مردم، آنگونه که دلفین پوزه‌بطری جای دارد، جایی ندارند. دلفین پوزه‌بطری در بسیاری از پارک‌های نمایشی پستانداران دریایی و سریال‌های تلویزیونی دیده می‌شود. دلفین‌های معمولی اما بیشترین آب‌بازان به تصویر کشیده شده در هنر و ادبیات یونان و روم باستان بوده‌اند.[۱]

منابع

  1. Watson, L. (۱۹۸۱). Sea Guide to Whales of the World. 270. ISBN 0-17-601535-3. 
  • Reeves, Stewart, Clapham and Powell (۲۰۰۲). National Audubon Society Guide to Marine Mammals of the World. Knopf. ISBN 0-375-41141-0. 
  • William F. Perrin(۲۰۰۲). Encyclopedia of Marine Mammals. Academic Press. ISBN 0-12-551340-2. 
  • Mark Carwardine (۲۰۰۰). Whales, Dolphins and Porpoises. Dorling Kindersley. ISBN 0-7513-2781-6. 
+ نوشته شده در  شنبه بیست و دوم بهمن 1390ساعت 11:55  توسط خالددرزاده  | 

دلفین معمولی درازنوک

دلفین معمولی درازنوک

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
پرش به: ناوبری, جستجو
دلفین معمولی درازنوک
جثه در مقایسه با انسان متوسط
وضعیت بقا

اطلاعات کم (IUCN 3.1)[۱]
طبقه‌بندی علمی
فرمانرو: جانوران
شاخه: طنابداران
رده: پستانداران
راسته: آب‌بازان
زیرراسته: آب‌بازان دندان‌دار
تیره: دلفین‌سانان
سرده: کچه‌ماهی‌ها
گونه: D. capensis
نام علمی
Delphinus capensis
گری، ۱۸۲۸
زیستگاه دلفین معمولی درازنوک (به رنگ آبی)

دلفین معمولی درازنوک

 

 یکی از دو عضو سرده کچه‌ماهی‌ها است. این دلفین در محدوده جغرافیایی کوچکتری نسبت به دلفین معمولی کوتاه‌نوک[پانویس ۱] زندگی می‌کند. آن‌ها در محدوده‌هایی از جهان که از هم جدا هستند ولی همگی آب‎‌های گرم و استوایی دارند، زندگی می‌کنند. گستره‌ی آن‌ها بخش‌هایی از مناطق غربی و جنوبی آفریقا، بیشتر مناطق غربی آمریکای جنوبی، جنوب کالیفرنیا تا مرکز مکزیک، مناطق کرانه‌ای پرو، اطراف ژاپن، کره، تایوان و نیز دریای عمان را شامل می‌شود.[۱]

محتویات

 [نهفتن

رده‌بندی

دلفین معمولی درازنوک عضوی از خانواده دلفین‌های معمولی یا همان کچه‌ماهی‌ها است. تا میانه دهه ۱۹۹۰ تفاوت‌های درون خانواده (Delphinus) به عنوان جانوران مختلف شناخته نمی‌شدند و همگی عضو گونه (D. delphis) به حساب می‌آمدند.[۲] [۳] هم اکنون دو گونه (Delphinus) شناخته شده اند، دلفین معمولی درازنوک با نام علمی (D. capensis) و دلفین معمولی کوتاه‌نوک که با نام علمی (D. delphis) خوانده می‌شود.[۴] دلفین معمولی درازنوک به طور معمول بزرگتر از کوتاه‌نوک است و دارای پوزه بلندتری است. دلفین معمولی هند-آرام که به عنوان گونه‌ای مستقل (D. tropicalis) شناخته می‌شود اغلب نوعی دلفین معمولی درازنوک به شمار آورده می‌شود.[۲][۴]

توصیف ظاهری

دلفین معمولی درازنوک دلفینی با جثه متوسط به شمار می‌آید و از دلفین‌های پوزه‌بطری کوچکتر است. طول بالغ‌ها میان ۱٫۹ تا ۲٫۵ متر است و وزنشان میان ۸۰ تا ۲۳۵ کیلوگرم؛ که البته وزن میان ۸۰ تا ۱۵۰ کیلوگرم معمول‌تر است.[۳] نرها اغلب بلند قد تر و سنگین تر اند. پشت آن‌ها به تاریک‌رنگ است و شکمشان به رنگ سفید و دارای رنگ‌آمیزی‌هایی با الگویی همانند ساعت شنی در پهلوهای خود اند. این جانور دارای پوزه‌ای دراز و باریک با ۶۰-۵۰ دندان ریز و تیز در هر فک است.[۵]

رفتار

دلفین‌های معمولی درازنوک می‌توانند در میان گروه‌هایی پرشمار از دیگر دلفین‌ها زندگی کنند. آن‌ها گاه با دیگر گونه‌های دلفین، از جمله نهنگ‌های خلبان، ارتباط برقرار می‌کنند.[۲] آن‌ها همچنین در حال بازی بر روی موج‌های تولید شده توسط حرکت نهنگ‌ها و قایق‌ها دیده شده اند.[۲] پرتاب کردن خود از آب به روی سطح آن و بازی‌های آکروباتیک در هوا از جمله رفتارهای آن‌ها است.[۳]

غذای دلفین‌های معمولی درازنوک را طیف گسترده‌ای از ماهیان و ماهی مرکب که در عمق زیر ۲۰۰ زندگی می‌کنند، تشکیل می‌دهند.

دوره بارداری این جانور ۱۰ تا ۱۱ ماه است. طول بچه تازه به دنیا آمده میان ۸۰ تا ۱۰۰ سانتی‌متر است و وزن تقریبی ۱۰ کیلوگرم دارد.[۳] زمان میان دو زایمان پیاپی ۱ تا ۳ سال طول می‌کشد. در اسارت، این دلفین با دلفین پوزه‌بطری معمولی آمیزش میان-گونه‌ای کرده و بچه تولید شده توانایی باروری داشته است، که نشان می‌دهد چنین آمیزش‌هایی بچه‌های بارور پدید می‌آورند.[۶]

یادداشت

  1. Delphinus delphis

منابع

  1. ۱٫۰ ۱٫۱ Hammond, P.S., Bearzi, G., Bjørge, A., Forney, K., Karczmarski, L., Kasuya, T., Perrin, W.F., Scott, M.D., Wang, J.Y., Wells, R.S. & Wilson, B. (۲۰۰۸). «Delphinus capensis». IUCN Red List of Threatened Species 2008. بازبینی‌شده در ۲۰ سپتامبر ۲۰۱۱. 
  2. ۲٫۰ ۲٫۱ ۲٫۲ ۲٫۳ Perrin, W. (۲۰۰۲). Encyclopedia of Marine Mammals. Academic Press. ۲۴۸-۲۴۵. ISBN 0-12-551340-2. 
  3. ۳٫۰ ۳٫۱ ۳٫۲ ۳٫۳ Shirihai, H. & Jarrett, B. (۲۰۰۶). Whales, Dolphins and Other Marine Mammals of the World. Princeton University Press. ۱۷۶-۱۷۴. ISBN 0-691-12757-3. 
  4. ۴٫۰ ۴٫۱ Don E. Wilson, DeeAnn M. Reeder (۲۰۰۵). «Mammal species of the world: a taxonomic and geographic reference»(انگلیسی)‎. بالتیمور: Johns Hopkins University Press. ۷۴۳-۷۲۳. شابک ‎ISBN ۹۷۸-۰-۸۰۱۸-۸۲۲۱-۰. 
  5. «The Common Dolphin»(انگلیسی). بازبینی‌شده در ۲۱ سپتامبر ۲۰۱۱. 
  6. Zornetzer H.R.; Duffield D.A. «Captive-born bottlenose dolphin × common dolphin (Tursiops truncatus × Delphinus capensis) intergeneric hybrids»(انگلیسی)‎. Canadian Journal of Zoology(۸۱)، ۲۰۰۳. ۱۷۶۲-۱۷۵۵. بازبینی‌شده در ۲۱ سپتامبر ۲۰۱۱. 

پیوند به بیرون [ویرایش]

+ نوشته شده در  شنبه بیست و دوم بهمن 1390ساعت 11:39  توسط خالددرزاده  | 

دلفین معمولی کوتاه‌نوک

دلفین معمولی کوتاه‌نوک

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
پرش به: ناوبری, جستجو
دلفین معمولی کوتاه‌نوک
وضعیت بقا
طبقه‌بندی علمی
فرمانرو: جانوران
شاخه: طنابداران
رده: پستانداران
راسته: آب‌بازان
زیرراسته: آب‌بازان دندان‌دار[پانویس ۱]
تیره: دلفین‌سانان‌[پانویس ۲]
سرده: کچه‌ماهی‌ها[پانویس ۳]
گونه: D. delphis
نام علمی
Delphinus delphis
لینه، ۱۷۵۸
زیستگاه دلفین معمولی کوتاه‌نوک (به رنگ آبی)
مترادف‌ها
  • Delphinus albimanus Peale, ۱۸۴۸
  • Delphinus algeriensis Loche, ۱۸۶۰
  • Delphinus delphus Linnaeus, ۱۷۵۸
  • Delphinus forsteri Gray, ۱۸۴۶
  • Delphinus fulvifasciatus Wagner, ۱۸۴۶
  • Delphinus fulvofasciatus True, ۱۸۸۹
  • Delphinus janira Gray, ۱۸۴۶
  • Delphinus loriger Wiegmann, ۱۸۴۶
  • Delphinus marginatus Lafont, ۱۸۶۸
  • Delphinus novaezealandiae Gray, ۱۸۵۰
  • Delphinus novaezeelandiae Wagner, ۱۸۴۶
  • Delphinus novaezelandiae Quoy & Gaimard, ۱۸۳۰
  • Delphinus vulgaris Lacépède, ۱۸۰۴
  • Delphinus zelandae Gray, ۱۸۵۳

دلفین معمولی کوتاه‌نوک آب‌بازی عضو خانواده دلفین‌های اقیانوسی است و در طبقه‌بندی کچه‌ماهی‌ها قرار می‌گیرد. گستره زندگی این دلفین از دلفین معمولی درازنوک بزرگتر است و در آب‌های گرم-معتدل و اقیانوسی حاره، به استثنای اقیانوس هند، زندگی می‌کند.[۲] تعداد دلفین‌های معمولی کوتاه‌نوک در اقیانوس‌های اطلس و آرام بیشتر از هر گونه دلفین دیگر است.[۳] این دلفین همچنین در دریاهای کارائیب و مدیترانه زندگی می‌کند.[۴]


محتویات

 [نهفتن

رده‌بندی

دلفین معمولی کوتاه‌نوک عضوی از خانواده کچه‌ماهی‌ها است. تا میانه دهه ۱۹۹۰ تفاوت‌های درون خانواده (Delphinus) به عنوان جانوران مختلف شناخته نمی‌شدند و همگی عضو گونه (D. delphis) به حساب می‌آمدند. هم اکنون دو گونه (Delphinus) شناخته شده اند، دلفین معمولی درازنوک با نام علمی (D. capensis) و دلفین معمولی کوتاه‌نوک که با نام علمی (D. delphis) خوانده می‌شود.[۵] دلفین معمولی کوتاه‌نوک به طور معمول کوچکتر از درازنوک است و دارای پوزه کوتاهتری است.

توصیف ظاهری

دندان‌های یک‌شکل دلفین معمولی کوتاه‌نوک.

دلفین معمولی کوتاه‌نوک دلفینی با جثه متوسط به شمار می‌آید؛ کوچکتر از دلفین شناخته‌شده تر پوزه‌بطری. طول دلفین‌های بالغ میان ۱٫۶ تا ۲ متر است و وزنشان میان ۷۰ تا ۲۳۵ کیلوگرم که البته وزن میان ۷۰ تا ۱۱۰ کیلوگرم شایع تر است؛ نرها نیز اغلب طول و وزن بیشتری دارند.[۲] الگوی رنگ‌آمیزی بر بدن آن‌ها نامتداول است. پشت به رنگ سیاه و شکم به رنگ سفید است و در پهلوها الگوهایی همانند ساعت شنی به رنگ خاکستری روشن، زرد یا طلایی وجود دارند.[۶] این دلفین دارای پوزه‌ای بلند و باریک است با ۵۰ تا ۶۰ دندان ریز، تیز و در هم جفت‌شده در هر فک.[۷]

رفتار

دلفین‌های معمولی کوتاه‌نوک در حال پرش از آب در کالیفرنیا.

دلفین‌های معمولی درازنوک را می‌توان در گروه‌هایی پرتعداد، از صدها تا حتا هزاران عضو، مشاهده کرد. آن‌ها گاه با دیگر گونه‌های دلفین، از جمله نهنگ‌های خلبان، ارتباط برقرار می‌کنند.[۳] آن‌ها شناگران سریعی هستند با سرعتی تا ۶۰ کیلومتر بر ساعت و پرتاب کردن خود از آب به روی سطح آن و بازی‌های آکروباتیک در هوا از جمله رفتارهای عادی آن‌ها است.[۲]

غذای دلفین‌های معمولی درازنوک را طیف گسترده‌ای از ماهیان و ماهی مرکب که در عمق زیر ۲۰۰ زندگی می‌کنند، تشکیل می‌دهند.[۳]

دوره بارداری این جانور ۱۰ تا ۱۱ ماه است. طول بچه تازه به دنیا آمده میان ۷۰ تا ۱۰۰ سانتی‌متر است و وزن تقریبی ۱۰ کیلوگرم دارد.[۲] برای جمعیت مقیم دریای سیاه، از شیر گرفته شدن بچه‌ها در سن ۵ تا ۶ ماهگی پدید می‌افتد که در مناطق دیگر بیشتر طول می‌کشد (تا بیشینه ۱۹ ماه). زمان بلوغ جنسی بسته به موقعیت جغرافیایی فرق می‌کند، اما میان ۲ تا ۷ سال برای ماده‌ها و ۳ تا ۱۲ سال برای ماده‌ها اتفاق می‌افتد. بیشترین طول عمر ۳۵ سال بوده، اما برای دلفین‌های مقیم دریای سیاه میانگین طول عمر ۲۲ سال تخمین زده شده است.[۳][۲]

یادداشت

  1. Odontoceti
  2. Delphinidae
  3. Delphinus

منابع

  1. Hammond, P.S., Bearzi, G., Bjørge, A., Forney, K., Karczmarski, L., Kasuya, T., Perrin, W.F., Scott, M.D., Wang, J.Y., Wells, R.S. & Wilson, B. (۲۰۰۸). «Delphinus capensis». IUCN Red List of Threatened Species 2008. بازبینی‌شده در ۲۰ سپتامبر ۲۰۱۱. 
  2. ۲٫۰ ۲٫۱ ۲٫۲ ۲٫۳ ۲٫۴ Shirihai, H. & Jarrett, B. (۲۰۰۶). Whales, Dolphins and Other Marine Mammals of the World. Princeton University Press. ۱۷۶-۱۷۴. ISBN 0-691-12757-3. 
  3. ۳٫۰ ۳٫۱ ۳٫۲ ۳٫۳ Perrin, W. (۲۰۰۲). Encyclopedia of Marine Mammals. Academic Press. ۲۴۸-۲۴۵. ISBN 0-12-551340-2. 
  4. Perrin, W. (۲۰۰۹). «Delphinus delphis»(انگلیسی)‎. World Register of Marine Species. بازبینی‌شده در ۲۲ سپتامبر ۲۰۱۱. 
  5. Don E. Wilson, DeeAnn M. Reeder (۲۰۰۵). «Mammal species of the world: a taxonomic and geographic reference»(en)‎. بالتیمور: Johns Hopkins University Press. ۷۴۳-۷۲۳. شابک ‎ISBN ۹۷۸-۰-۸۰۱۸-۸۲۲۱-۰. 
  6. Reeves, Stewart, Clapham, Powell(۲۰۰۲). «Guide to Marine Mammals of the World»(انگلیسی)‎. Knopf. ۳۸۸. شابک ‎ISBN ۰-۳۷۵-۴۱۱۴۱-۰. 
  7. «The Common Dolphin»(انگلیسی). بازبینی‌شده در ۲۱ سپتامبر ۲۰۱۱. 
+ نوشته شده در  شنبه بیست و دوم بهمن 1390ساعت 11:25  توسط خالددرزاده  | 

دلفین پوزه‌بطری

دلفین پوزه‌بطری

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
پرش به: ناوبری, جستجو
این مقاله در مورد دلفین پوزه‌بطری معمولی است. برای دیگر گونه‌ی دلفین پوزه بطری به اینجا مراجعه کنید.
دلفین پوزه‌بطری معمولی[پانویس ۱][۱]
دلفین پوزه‌بطری در حال شنا بر روی امواج تولید شده توسط یک کشتی
اندازه در مقایسه با انسان
وضعیت بقا
طبقه‌بندی علمی
فرمانرو: جانوران
شاخه: طنابداران
رده: پستانداران
راسته: آب‌بازان
تیره: دلفین‌سانان
سرده: پوزه‌بطری‌ها
گونه: T. truncatus
نام علمی
Tursiops truncatus
(Montagu, 1821)
زیستگاه دلفین پوزه‌بطری


دلفین پوزه‌بطری

دلفین پوزه‌بطری معمولی

 

 شناخته شده ترین عضو خانواده دلفین‌سانان و از گونه دلفین‌هایی است که به وفور در آکواریوم‌های دنیا جهت عملیات نمایشی به کار گرفته می‌شود.[۳] دلفین پوزه‌بطری معمولی بزرگ جثه ترین گونه‌ی گروه دلفین‌های با پوزه منقار شکل است.[۴] آن‌ها در آب‌های معتدل و گرمسیری زمین زندگی می‌کنند و تنها در قطب‌ها دیده نمی‌شوند.[۳][۴][۵][۶][۷]

همه دلفین‌های پوزه‌بطری پیشتر با نام علمی (T. truncatus) خوانده می‌شدند که به تازگی به دو گونه با نام‌های (T. truncatus) و (T. aduncus) تقسیم شده‌ اند.[۶][۷] با آنکه هر دو گونه در گذشته دلفین پوزه‌بطری نامیده می‌شدند،[۸] پژوهشگران بسیاری برای این گونه نام دلفین پوزه‌بطری معمولی را به کار می‌برند تا با دلفین پوزه‌بطری گرمسیری [پانویس ۲] اشتباه نشود.[۱] [۹] به دلیل تفاوت‌های ژنتیکی فراوان در میان اعضای این گونه، تعدادی از دانشمندان بر این باورند که در میان خود دلفین‌های پوزه‌بطری معمولی نیز چندین زیرگونه وجود دارند.[۱۰]

از نقطه نظر پراکندگی در اکثر اقیانوس‌های جهان از جمله خلیج فارس وجود دارد با وزنی در حدود ۲۵۰ تا ۶۰۰ کیلوگرم طولی معادل ۲ تا ۴ متر و ردیف دندان‌هایی که در هر آرواره از ۲۲ تا ۲۶ دندان تشکیل شده. تقزیبن هر ۲ سال یک بار بچه‌دار می‌شود و دلفینی به طول ۱ متر و وزنی معادل ۳۷ کیلوگرم را به مدت ۱ سال با شیر مادر تغذیه می‌کند و طول عمری معادل ۲۶ تا ۳۰ سال دارد.


 

منابع

  1. ۱٫۰ ۱٫۱ Wells, R. and Scott, M. (2002). "Bottlenose Dolphins". In Perrin, W.; Wursig, B. and Thewissen, J.. Encyclopedia of Marine Mammals. Academic Press. pp. 122–127. ISBN 0-12-551340-2. 
  2. Hammond, P.S., Bearzi, G., Bjørge, A., Forney, K., Karczmarski, L., Kasuya, T., Perrin, W.F., Scott, M.D., Wang, J.Y., Wells, R.S. & Wilson, B. (2008). Tursiops truncatus. 2008 IUCN Red List of Threatened Species. IUCN 2008. Retrieved on 7 October 2008
  3. ۳٫۰ ۳٫۱ Leatherwood, S., & Reeves, R. (1990). The Bottlenose Dolphin. San Diego: Academic Press, Inc
  4. ۴٫۰ ۴٫۱ Ballenger, L., & Lindsley, T. (2003). Tursiops truncatus. Retrieved January 17, 2009, from Animal Diversity Web: http://animaldiversity.ummz.umich.edu/site/accounts/information/Tursiops_truncatus.htm
  5. Anonymous. (2002) Bottlenose Dolphin. Retrieved January 17, 2009, from Sea World Web: http://www.seaworld.org/infobooks/Bottlenose/
  6. ۶٫۰ ۶٫۱ Hammond, P., Bearzi, G., Bjørge, A., Forney, K., Karczmarski, L., Kasuya, T., et al. (2008). Tursiops truncatus. Retrieved January 17, 2009, from IUCN Red List of Threatened Species: http://www.iucnredlist.org
  7. ۷٫۰ ۷٫۱ Klinowska, M. (1991). Dolphins, Porpoises and Whales of the World: The IUCN Red Data Book. Gland, Switzerland, U.K.: IUCN and Cambridge
  8. American Cetacean Society Fact Sheet - Bottlenose Dolphin
  9. Reeves, R.; Stewart, B.; Clapham, P.; Powell, J. (2002). National Audubon Society Guide to Marine Mammals of the World. New York: A.A. Knopf. pp. 362–365. ISBN 0-375-41141-0. 
  10. Mammal species of the world: a taxonomic and geographic reference, Volume 1. Baltimore: Johns Hopkins University Press. 2005. pp. 723–743. ISBN 978-0-8018-8221-0. 
+ نوشته شده در  شنبه بیست و دوم بهمن 1390ساعت 11:22  توسط خالددرزاده  | 

دلفین خال‌دار اطلس

دلفین خال‌دار اطلس

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
پرش به: ناوبری, جستجو
دلفین خال‌دار اطلس
اندازه در مقایسه با یک انسان متوسط
وضعیت بقا

اطلاعات کم (IUCN 3.1)[۱]
طبقه‌بندی علمی
فرمانرو: جانوران
شاخه: طنابداران
رده: پستانداران
زیررده: جفت‌داران
راسته: آب‌بازان
زیرراسته: آب‌بازان دندان‌دار[پانویس ۱]
تیره: دلفین‌سانان‌[پانویس ۲]
سرده: لاغردلفین‌ها[پانویس ۳]
گونه: S. frontalis
نام علمی
Stenella frontalis
کوویه، ۱۸۲۸
زیستگاه دلفین خال‌دار اطلس (به رنگ آبی)

دلفین خال‌دار اطلس گونه‌ای دلفین ساکن جریان آبی گلف استریم در شمال اقیانوس اطلس است. نام این دلفین از این رو خال‌دار خوانده می‌شود که اعضای سالخورده‌تر دارای نقطه‌های خال‌مانند آشکاری بر سرتاسر بدن خود هستند.[۲]

محتویات

 [نهفتن

رده‌بندی

دلفین خال‌دار اطلس نخستین بار توسط کوویه در سال ۱۸۲۸ شناسایی شد. در شکل ظاهری تعدادی از این دلفین تفاوت‌های قابل ملاحظه‌ای دیده می‌شود و این باعث شده تا متخصصان در رده‌بندی درست این جانور ابهام داشته باشند. هم اکنون تنها یک گونه شناسایی شده است؛ با این حال احتمال اینکه گروه بزرگی از دلفین‌های خالدار ساکن آب‌های فلوریدا زیرگونه، و یا حتا گونه‌ای، مستقل تشخیص داده شوند، بالا است.

دلفین‌های خال‌دار ساکن باهاما در حال آمیزش با دلفین‌های پوزه‌بطری دیده شده اند.[۳] عده‌ای از پژوهشگران بر این باورند که دلفین‌های خال‌دار اطلس از لحاظ خانوادگی بیشتر به دلفین‌های پوزه‌بطری نزدیک باشند تا دیگر اعضای خانواده سیاه‌سفیدها.[۳]

توصیف ظاهری

گروهی از دلفین‌های خال‌دار اطلس در جزایر تورکس و کایکوس.

رنگ‌آمیزی دلفین‌های خال‌دار اطلس با افزایش سن تغییر زیادی می‌کند. رنگ بدن بچه‌های تازه متولد شده کامل خاکستری است. هنگامی که بچه‌ها از شیر مادر گرفته می‌شوند آغاز به پیدا کردن خال روی بدن می‌کنند. جوان‌ها دارای خال‌هایی تیره‌رنگ بر شکم خود و نقطه‌هایی سفید بر پهلوها هستند. پشت و باله پشتی خاکستری تر از دیگر بخش‌های بدن هستند. هنگامی که جانور به بلوغ می‌رسد خال‌ها پرشمار و گسترده‌تر می‌شوند تا هنگامی که در پایان دوره بلوغ تمام بدن به رنگ سیاه با خال‌های سفید می‌شود. طول دلفین‌های تازه متولد ۱۱۰-۹۰ سانتی‌متر است. بیشترین طول ثبت شده در نرها ۲٫۲۶ متر و در ماده‌ها ۲٫۲۹ متر است و نیز بیشترین وزن ثبت شده ۱۴۰ کیلوگرم در نرها و ۱۳۰ کیلوگرم در ماده‌ها.

دلفین خال‌دار اطلس دلفینی با جثه و وزن متوسط نسبت به دیگر دلفین‌ها است. این جانور همچون دلفین‌های پوزه‌بطری بسیار پرجنب و جوش است، شناگر ماهر و تندی به شمار می‌رود و دوستدار بازی و پرش از آب.

رابطه با انسان

بعضی دلفین‌های خال‌دار، به ویژه آن‌هایی که در آب‌های باهاما هستند، به ارتباط با انسان‌ها خو گرفته اند. در این مناطق گشت‌های تفریحی با کشتی برای دیدن دلفین‌ها و یا حتا شنا با آن‌ها رایج است.

دلفین‌های خال‌دار اطلس قربانی شکار ماهی می‌شوند و هر ساله تعدادی از آن‌ها در تورهای ویژه ‌ماهی‌گیری تجاری گرفتار می‌شوند. با این حال این فعالیت‌ها تاکنون خطر بزرگی برای بقای این جانوران نداشته اند. این دلفین‌ها در آب‌های با ژرفای متوسط زندگی می‌کنند.

یادداشت

  1. Odontoceti
  2. Delphinidae
  3. Stenella

منابع

  1. Hammond, P.S., Bearzi, G., Bjørge, A., Forney, K., Karczmarski, L., Kasuya, T., Perrin, W.F., Scott, M.D., Wang, J.Y., Wells, R.S. & Wilson, B. (۲۰۰۸). «Stenella frontalis». IUCN Red List of Threatened Species 2008. بازبینی‌شده در ۲۵ سپتامبر ۲۰۱۱. 
  2. Don E. Wilson, DeeAnn M. Reeder (۲۰۰۵). «Mammal species of the world: a taxonomic and geographic reference»(انگلیسی)‎. بالتیمور: Johns Hopkins University Press. ۷۴۳-۷۲۳. شابک ‎ISBN ۹۷۸-۰-۸۰۱۸-۸۲۲۱-۰. 
  3. ۳٫۰ ۳٫۱ Herzing, D. (۲۰۱۱). Dolphin Diaries: My 25 Years with Spotted Dolphins in the Bahamas. Macmillan. ۱۴۷-۱۳۲. ISBN 9780312608965. 


+ نوشته شده در  شنبه بیست و دوم بهمن 1390ساعت 11:14  توسط خالددرزاده  | 

دلفین خال‌دار گرمسیری

دلفین خال‌دار گرمسیری

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
پرش به: ناوبری, جستجو
دلفین خال‌دار گرمسیری
دلفین خال‌دار گرمسیری در حال حرکت به جلو بر روی دم خود
اندازه در مقایسه با یک انسان متوسط
وضعیت بقا
طبقه‌بندی علمی
فرمانرو: جانوران
شاخه: طنابداران
رده: پستانداران
زیررده: جفت‌داران
راسته: آب‌بازان
زیرراسته: آب‌بازان دندان‌دار[پانویس ۱]
تیره: دلفین‌سانان‌[پانویس ۲]
سرده: لاغردلفین‌ها[پانویس ۳]
گونه: S. attenuata
نام علمی
Stenella attenuata
گری، ۱۸۴۶
زیستگاه دلفین خال‌دار گرمسیری (به رنگ آبی)

دلفین خال‌دار گرمسیری گونه‌ای دلفین است که در همه آب‌های گرم و معتدل زمین یافت می‌شود. بقای این آب‌بازان به دلیل کشته شدن میلیون‌ها عدد از آن‌ها در تورهای شکار ماهی تن در اقیانوس‌ها در خطر بود. در دهه ۱۹۸۰ میلادی و با گسترش روش‌های ماهیگیری دوستدار دلفین‌ها، تعداد این گونه به ویژه در شرق اقیانوس اطلس رو به رشد گذاشت و امروزه یکی از پرتعداد ترین گونه‌های دلفین در جهان به شمار می‌رود.

محتویات

 [نهفتن

رده‌بندی

دلفین خال‌دار گرمسیری نخستین بار توسط جان گری در سال ۱۸۴۶ شناسایی شد. تحلیل اولیه او این بود که دلفین خال‌دار اطلس نیز با گرمسیری یک گونه اند. امروزه این دو گونه‌هایی جدا در نظر گرفته می‌شوند. نام سرده (Stenella) از واژه‌ای لاتین به معنای لاغر می‌آید.

سه زیرگونه از این جانور در بررسی سال ۱۹۹۸ رایس شناسایی شدند که دو تا از آن‌ها هنوز نامگذاری نشده اند:

  • S. a. subspecies A، زیرگونه‌ای که دور از کرانه‌ها در آرام خاوری زندگی می‌کند.
  • S. a. subspecies B، زیرگونه‌ای که در جزایر هاوایی یافت می‌شود.
  • S. a. graffmani، نوعی که در کرانه‌های مکزیک تا پرو زندگی می‌کند.

توصیف ظاهری

دلفین خال‌دار گرمسیری در حوزه زندگی خود دارای دگرگونی زیادی در رنگ و میزان جثه است. بیشترین دگرگونی را می‌توان میان دلفین‌های ساکن کرانه و دلفین‌های ساکن مناطق لجه‌ای دید. نوع کرانه‌ای بزرگ‌جثه تر و خال‌دار تر است. (این دو نوع تنها در مناطق خاوری اقیانوس آرام به دو زیرگونه تقسیم شده اند. به رده‌بندی بالا مراجعه کنید.)

دلفین خال‌دار گرمسیری.

خال داشتن از مشخصه‌های اصلی دلفین‌های بالغ این گونه است. دلفین‌های جوان اما دارای بدنی یک‌رنگ به رنگ خاکستری تیره اند که باعث اشتباه گرفته شدنشان با دلفین‌های پوزه‌بطری می‌شود. جمعیت‌های ساکن خلیج مکزیک، حتا در میان بالغ‌ها، بی خال هستند. در اقیانوس اطلس این دلفین‌ها با دلفین خال‌دار اطلس می‌توانند اشتباه گرفته شوند.

این دلفین به نسبت دارای نوک دراز و لاغری است. فک بالایی و پایینی تیره رنگ هستند ولی توسط "لب"‌های لاغر سفید رنگ از هم جدا می‌شوند. گونه، گلو و شکم به رنگ سفید تا خاکستری روشن هستند با تعداد محدودی خال. باله پشتی بلند و انحنادارشان دارای رنگ تاریک در بالا و خاکستری روشن‌تر در بخش پایینی خود است. دم ضخیم این دلفین‌ها به رنگ خاکستری تیره است.

دلفین‌های خال‌دار گرمسیری جانورانی بسیار پر جنب و جوش هستند و پرش‌های زیادی از درون آب انجام می‌دهند. همچنین پرش و بازی بر موج‌های ایجاد شده توسط کشتی‌ها از دیگر رفتارهای عادی آن‌هاست.

در شرق اقیانوس آرام این دلفین‌ها اغلب در حال شنا با ماهی‌های تون زردباله دیده می‌شوند. این عادت باعث گرفتار آمدن تعدادی از آن‌ها در تورهای ماهیگیری شده است. آن‌ها اما از این ماهیان تغذیه نمی‌کنند، در حقیقت هر دوی این جانوران از ماهی‌های کوچک لجه‌ای تغذیه می‌کنند. دلفین‌های خال‌دار گرمسیری همچنین گاه به شکار ماهی مرکب و سخت‌پوستان کوچک می‌پردازند.

دلفین‌های باغ طول میانگینی برابر ۲٫۵ متر و وزنی برابر ۱۲۰ کیلوگرم دارند. بچه‌های تازه متولد شده طولشان میان ۹۰-۸۰ سانتی‌متر است. بلوغ جنسی در سن ۱۰ سالگی در ماده‌ها و ۱۲ سالگی در نرها پدید می‌آید. میانگین طول عمر در میان دلفین‌های خال‌دار گرمسیری ۴۰ سال است.

جمعیت و گستره

همان گونه که از نام این دلفین بر می‌آید، دلفین خال‌دار گرمسیری را می‌توان در آب‌های گرم و معتدل سراسر جهان یافت. به طور مشخص، این دلفین در عرض‌های جغرافیایی °۴۰ شمالی تا °۴۰ جنوبی زندگی می‌کند. بیشترین تراکم این دلفین‌ها در آب‌های کم‌عمق گرم (بیشتر از °۲۵ سانتی‌گراد) است.

جمعیت جهانی این دلفین‌ها بیش از سه میلیون عدد تخمین زده‌ می‌شود که آن‌ها را دومین آب‌باز پرتعداد، پس از دلفین‌های پوزه‌بطری، می‌کند. دو میلیون از این تعداد در آرام خاوری زندگی می‌کنند. با این همه، این تعداد کاهش چشمگیری از ۷ میلیون عدد در دهه ۱۹۵۰ میلادی داشته است.

یادداشت

  1. Odontoceti
  2. Delphinidae
  3. Stenella

منابع

  1. Hammond, P.S., Bearzi, G., Bjørge, A., Forney, K., Karczmarski, L., Kasuya, T., Perrin, W.F., Scott, M.D., Wang, J.Y., Wells, R.S. & Wilson, B. (۲۰۰۸). «Stenella attenuata». IUCN Red List of Threatened Species 2008. بازبینی‌شده در ۲۵ سپتامبر ۲۰۱۱. 
  • Carwardine, Mark (۲۰۰۲). Whales Dolphins and Porpoises. Dorling Kindersley Handbooks. ISBN 0-7513-2781-6. 
  • Reeves, Stewart, Clapham and Powell (۲۰۰۲). National Audubon Society Guide to Marine Mammals of the World. Knopf. ISBN 0-375-41141-0. 
  • William F. Perrin (۲۰۰۸). Encyclopedia of Marine Mammals, Second Edition. Academic Press. ISBN 978-0-12-551340-1. 
+ نوشته شده در  شنبه بیست و دوم بهمن 1390ساعت 11:9  توسط خالددرزاده  | 

دلفین راسو

دلفین راسو

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
پرش به: ناوبری, جستجو
دلفین راسو
دلفین راسویی در یک پارک نمایشی
اندازه در مقایسه با یک انسان متوسط
وضعیت بقا

اطلاعات کم (IUCN 3.1)[۱]
طبقه‌بندی علمی
فرمانرو: جانوران
شاخه: طنابداران
رده: پستانداران
زیررده: جفت‌داران
راسته: آب‌بازان
زیرراسته: آب‌بازان دندان‌دار
تیره: دلفین‌سانان‌
سرده: سیاه‌سفیدها
گونه: C. commersonii
نام علمی
Cephalorhynchus commersonii
Lacépède، ۱۸۰۴
زیستگاه دلفین راسو در آمریکای جنوبی
زیستگاه دلفین راسو در نزدیکی جزایر کرگولن
 

دلفین راسو یک آب‌باز و یکی از چهار عضو سرده سیاه‌سفیدها است. این دلفین با نام‌های دلفین کامرسون، دلفین ابلق و دلفین پاندا نیز خوانده می‌شود.

محتویات

 [نهفتن

توصیف ظاهری

رنگ‌آمیزی بدن دلفین راسو در میان دیگر گونه‌های دلفین تک و منحصر به فرد است. سر، باله پشتی و دم‌باله در این دلفین به رنگ سیاه است و بدن و گلو به رنگ سفید اند. خط جداکننده دو بخش آشکار و واضح است. این دلفین از کوچکترین آب‌بازانی به شمار می‌رود که طولشان به کمتر از ۱٫۵ متر می‌رسد. یک دلفین راسوی ماده که در آب‌های پاتاگونیا گرفته شد با ۱٫۳۶ متر طول و ۲۳ کیلوگرم وزن کوچک‌جثه ترین آب‌باز ثبت شده است.[۲] ظاهر این دلفین آن را همانند گرازماهی می‌کند، با این حال رفتار آن مانند رفتار دیگر دلفین‌ها است. باله پشتی دارای شیب تیز و ملایمی در جلو است که در پشت انحنادار می‌شود. این دلفین پوزه ندارد. دلیل آنکه قلمرو این دلفین‌ها محدود به کرانه جنوبی آمریکای جنوبی و جزایر کرگولن، در جنوب اقیانوس هند، است ناشناخته مانده.

دو جنس به سادگی از روی رنگ‌آمیزی بدن تشخیص داده می‌شوند. نرها در زیر بدن و روی شکم الگویی سیاه رنگ به شکل قطره دارند، حال آنکه در ماده‌ها این الگو گردتر و دایره‌وار تر است. سن بلوغ جنسی در ماده‌ها شش تا نه سالگی است. نرها نیز تقریبن در همان سن به بلوغ می‌رسند. جفت‌گیری در فصل‌های بهار و زمستان انجام می‌شود. طول دوره بارداری ۱۱ ماه است. بیشترین عمر ثبت شده برای دلفین‌های راسو ۱۸ سال بوده است.

گستره و جمعیت

یک دلفین راسو در حال شنا در تنگه ماژلان.

دلفین‌های راسو در دو منطقه جهان پراکنده شده اند. بیشترین گروه جمعیتی در کرانه‌های آرژانتین و جزایر فالکلند زندگی می‌کند. گروه دوم، که در دهه ۱۹۵۰ کشف شدند، در آب‌های جزایر کرگولن یافت می‌شوند. این جزایر در ۸٬۰۰۰ کیلومتری مکان زندگی گروه نخست قرار دارند. این جانوران آب‌های کم عمق را ترجیح می‌دهند. جمعیت جهانی آن‌ها مشخص نیست، با این حال یک سرشماری در سال ۱۹۸۴ تعداد ۳٬۴۰۰ تا از آن‌ها را در کنار تنگه ماژلان تخمین زد.

رفتار

دلفین راسو بسیار فعال است. اغلب می‌توان آن را در حالی که بر سطح آب با سرعت شنا می‌کند و از آن به بیرون می‌پرد دید. این دلفین همچنین در حال شنا بدن خود را می‌چرخاند و یا در آب دور می‌زند. همچنین گاه بر روی موج‌های اقیانوس در کنار کرانه بازی می‌کند. دلفین راسو مانند بسیاری دیگر از دلفین‌ها بر موج‌های ایجاد شده در پشت و کنار کشتی‌ها و قایق‌های تندرو پرش و بازی می‌کند. آن‌ها همچنین دوست دارند تا برعکس و روی پشتشان شنا کنند، حالتی که گمان می‌رود به آن‌ها در دیدن بهتر طعمه‌هایشان کمک می‌کند.

غذای این گونه را بیشتر ماهیان لجه‌ای و ماهی مرکب تشکیل می‌دهد. جمعیت ساکن جنوب آمریکای جنوبی سخت‌پوستان را نیز شکار می‌کنند.

وضعیت بقا

اتحادیه بین‌المللی حفاظت از محیط زیست وضعیت بقای دلفین راسو را در سیاهه قرمز خود در حالت اطلاعات ناکافی طبقه بندی کرده است.[۱] به دلیل علاقه این دلفین به زندگی در نزدیکی کرانه‌ها، احتمال گیر افتادنش در تورهای ماهیگیری وجود دارد. جمعیت دلفین‌های ساکن آمریکای جنوبی در پیوست دو کنوانسیون بن قرار دارد.[۳] نزدیک به دوازده دلفین راسو در پارک‌های نمایشی از جمله سی ورلد در ایالات متحده و چند آکواریوم در ژاپن در اسارت نگه داشته می‌شوند.

منابع

  1. ۱٫۰ ۱٫۱ Reeves, R.R., Crespo, E.A., Dans, Jefferson, T.A., Karczmarski, L., Laidre, K., O’Corry-Crowe, G., Pedraza, S., Rojas-Bracho, L., Secchi, E.R., Slooten, E., Smith, B.D., Wang, JY. & Zhou, K. (۲۰۰۸). «Cephalorhynchus commersonii». IUCN Red List of Threatened Species 2008. بازبینی‌شده در ۳۰ سپتامبر ۲۰۱۱. 
  2. The Guinness Book of Animal Facts and Feats. Sterling Pub Co Inc، ۱۹۸۳. ISBN 978-0851122359. 
  3. «Appendix II». Convention on the Conservation of Migratory Species of Wild Animals (CMS). بازبینی‌شده در ۲۸ سپتامبر ۲۰۱۱. 
  • Reeves, Stewart, Clapham and Powell (۲۰۰۲). National Audubon Society Guide to Marine Mammals of the World. Knopf. ISBN 0-375-41141-0. 

 

 
 
+ نوشته شده در  شنبه بیست و دوم بهمن 1390ساعت 10:59  توسط خالددرزاده  | 

دلفین رودخانه‌ای آمازون

دلفین رودخانه‌ای آمازون

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
پرش به: ناوبری, جستجو
دلفین رودخانه‌ای آمازون
جثه در مقایسه با انسان متوسط
وضعیت بقا

اطلاعات کم (IUCN 3.1)[۱]
طبقه‌بندی علمی
فرمانرو: جانوران
شاخه: طنابداران
رده: پستانداران
راسته: آب‌بازان
زیرراسته: آب‌بازان دندان‌دار
تیره: اورینوکوئیان
سرده: دلفین‌های اورینوکو
گونه: I. geoffrensis
نام علمی
Inia geoffrensis
بلنویل، ۱۸۱۷
زیستگاه دلفین رودخانه‌ای آمازون

دلفین رودخانه آمازون، که با نام‌های بوتو و دلفین صورتی نیز شناخته می‌شود، گونه‌ای دلفین آب شیرین است که در رودخانه‌های اورینوکو و آمازون و توکانتینس، که در میان کشورهای برزیل، بولیوی، پرو، اکوادور، کلمبیا، ونزوئلا هستند، زندگی می‌کند. این دلفین به جای باله پشتی، قوزی بر پشت خود دارد. مغز این دلفین ۴۰٪ وزن بیشتری نسبت به وزن مغز انسان دارد.

رده‌بندی [ویرایش]

این گونه در سال ۱۸۱۷ توسط هانری ماری دوکروته دو بلنویل شناسایی شد. بر پایه طبقه‌بندی سال ۱۹۹۸ رایس، سرده دلفین‌های اورینوکو دارای تنها یک گونه با سه زیرگونه شناخته شده است. بعضی طبقه‌بندی‌های قدیمی تر به همراه بعضی بررسی‌های جدید،[۲] زیرگونه boliviensis را گونه‌ای جدا در نظر می‌گیرند، با این حال سازمان IUCN به همراه اکثریت جامعه علمی، boliviensis را زیرگونه‌ای از Inia geoffrensis در نظر می‌گیرند.[۱] سه زیرگونه این دلفین عبارتند از:

  • I. g. geoffrensis: دلفین حوضه آبخیز آمازون.
  • I. g. boliviensis: دلفین حوضه آبخیز آمازون در بولیوی که با نام دلفین رودخانه‌ای بولیوی شناخته می‌شود.
  • I. g. humboldtiana: دلفین حوضه آبخیز اورینوکو.

تغذیه [ویرایش]

دلفین رودخانه‌ای آمازون دارای ۱۰۰ دندان است که برای گرفتن طعمه به کار می‌روند. این دلفین از سخت‌پوستان و خرچنگ و لاکپشت‌های کوچک و گربه‌ماهی و پیرانا و میگو و دیگر ماهی‌ها تغذیه می‌کند.

منابع [ویرایش]

  1. ۱٫۰ ۱٫۱ Reeves, R.R., Jefferson, T.A., Karczmarski, L., Laidre, K., O’Corry-Crowe, G., Rojas-Bracho, L., Secchi, E.R., Slooten, E., Smith, B.D., Wang, J.Y. & Zhou, K.(۲۰۰۸). «Inia geoffrensis». IUCN Red List of Threatened Species 2008. بازبینی‌شده در ۱۴ اکتبر ۲۰۱۱. 
  2. Martínez-Agüero, M., S. Flores-Ramírez, and M. Ruiz-García (۲۰۰۶). «First report of major histocompatibility complex class II loci from the Amazon pink river dolphin (genus Inia)»(en)‎. Genetics and Molecular Research 5. ۴۲۱-۴۳۱. بازبینی‌شده در ۱۴ اکتبر ۲۰۱۱. 
+ نوشته شده در  شنبه بیست و دوم بهمن 1390ساعت 0:42  توسط خالددرزاده  | 

امریکا با استفاده از دلفین ها تنگه ی هرمز را باز می کند!

"تیم کیتینگ"، ادمیرال بازنشسته نیروی دریایی امریکا و فرمانده ی ناو "استنیس" در خلیح فارس در طول حمله به عراق، در گفنگو با "ان پی ار" گفت: ما در مقابل ایران، دلفین ها را داریم. انها توانایی عجیبی در کشف اشیا در زیر آب دارند.در سال 2010، سیاتل تایمز گزارش داد که نیروی دریایی امریکا در خلیج سن دیگو 80 دلفین دارد. انها اموزش دیده اند تا مین ها را شناسایی کنند و در نزدیکی انها ترانسپاندرهایی قرار دهند.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
"اتلانتیک وایر" در خبری تحت عنوان"امریکا برای باز نگه داشتن تنگه ی هرمز به دلفین ها متوسل می شود" نوشت: اگر ایران تنگه ی هرمز را ببندد، نیروی دریایی امریکا برنامه ی دیگری برای باز کردن این تنگه دارد: فرستادن دلفین ها.

به گزارش سرویس بین الملل انتخاب، ایران می تواند این تنگه را با مین گذاری، قایق های تندروی مسلح و موشک های کروز مسدود کند، اما طبق گفته ی مایکل کانل در مرکز تحلیل دریایی، مسئله ای که ابتدا امریکا باید به آن پبردازد، مین های ایران در تنگه ی هرمز است. برای حل این مشکل، نیروی دریایی راه حلی در اخیتار دارد که زیاد در مورد ان اطلاع رسانی نکرده است اما  با موفقیت ازمایش شده است: دلفین های شناسایی کننده ی مین.

"تیم کیتینگ"، ادمیرال بازنشسته نیروی دریایی امریکا و فرمانده ی ناو "استنیس" در خلیح فارس در طول حمله به عراق، در گفنگو با "ان پی ار" گفت: ما در مقابل ایران، دلفین ها را داریم. انها توانایی عجیبی در کشف اشیا در زیر آب دارند.

وی در پاسخ به این سئوال مجری که، ایا دلفین ها به عنوان بخشی از حمله ی امریکا به عراق  به خلیج فارس فرستاده شدند، گفت: نمی توانم بگویم که از انها استفاده کردیم یا خیر.

در سال 2010، سیاتل تایمز گزارش داد که نیروی دریایی امریکا در خلیج سن دیگو 80 دلفین دارد. انها اموزش دیده اند تا مین ها را شناسایی کنند و در نزدیکی انها ترانسپاندرهایی قرار دهند.
 
 
 
 


البته براساس گزارشی که در سال 2003 منتشر شد، دلفین ها تنها توانایی شناسایی مین ها را دارند و خنثی سازی انها کار انسان ها است.



نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۲
انتشار یافته: ۶
+ نوشته شده در  شنبه بیست و دوم بهمن 1390ساعت 0:5  توسط خالددرزاده  | 

اعتراض به تداوم قتل دلفين ها

مسئولیت و محیط زیست

اعتراض به تداوم قتل دلفين ها

11 ژانويه 2009
نامه جمعی از ایرانیان طرفداران محیط‌زیست به دبیرکل سازمان‌ملل

جمعی از ایرانیان دوستدار محیط‌زیست از سراسر جهان، در نامه‌ای به دبیرکل سازمان ملل، رهبران انتخابی جهان، نمایندگان و فعالان حقوق بشر، نسبت به قتل‌عام شش میلیون دلفین در 30 سال گذشته و نبود قانونی برای کنترل آلودگی آب‌های بین المللی اعتراض کردند .

به گزارش سبز پرس، این افراد در اعتراض نامه‌ای که بر روی پایگاه اینترنتی petitiononline قرا گرفته است ، با ابراز خشم خود از تداوم قتل عام بی‌رحمانه و سالیانه دلفین‌ها و نهنگ‌ها در ژاپن و جزایر فاروی دانمارک ، با استناد به تصاویر و فیلم‌های منتشر شده از قتل عام دلفین و نهنگ‌ها، تاکید کرده اند: « تصاویر آب‌های خونین، آشکارا به جهانیان نشان می‌دهد که ژاپن و جزایر فاروی دانمارک کوچک‌ترین احترامی برای اقیانوس‌های جهان و حق زندگی دلفین‌ها قائل نیستند. ما خواستار آنیم که ژاپن و دانمارک بلافاصله و برای همیشه قتل‌عام دلفین‌ها را متوقف کنند». دکتر شاهین سپنتا ، از فعالان حقوق حیوانات در ایران و عضو انجمن حمایت از حیوانات اصفهان درباره جایگاه دلفین‌ها در فرهنگ ایران می گوید: در فرهنگ ایرانیان دلفین بستگی نزدیکی با آیین مهر دارد چنان‌که در بسیاری از آثار برجا مانده از این آیین ، مهر در دوران کودکی و در کنار مادرش (ناهید) یا به تنهایی سوار بر دلفین دیده می‌شود. در نقش نوعی از قالی‌های زیبای ایرانی با نام « ماهی در هم » یا « هراتی » نیز می‌توان ردی از دلفین و پیوند آن با دیگر نمادهای آیین مهر همچون گل نیلوفر را یافت. وی می افزاید: دلفین ها از پستانداران دریایی هستند که حدود 35 گونه از آن‌ها در جهان شناخته شده است. آلوده نمودن آب اقیانوس‌ها، دریاها و رودخانه‌ها توسط انسان با استفاده از حشره کش‌ها، فلزات سنگین، پلاستیک و سایر آلوده‌کننده‌های صنعتی و کشاورزی، جراحت در اثر برخورد با قایق‌ها، کشتی‌ها و تورهای ماهیگیری و صیادی به ویژه هنگام صید ماهی تن از مهم ترین دلایل مرگ دلفین ها به شمار می روند . برپایه آمار ، در طول 30 سال گذشته حدود شش میلیون دلفین به روش های گوناگون کشته شده اند.

منبع: http://isdle.ir

 

 

 

 

 

معاون محیط دریایی سازمان محیط زیست با بیان اینکه هفته گذشته یک دلفین در سواحل بوشهر به دلیل ضربه وارده توسط صیادان سازمان شیلات به ناحیه جمجمه تلف شده است گفت: این اولین باری نیست که ماهیگیران شیلات با بی مبالاتی موجب تلف شدن این گونه ارزشمند می شوند. عبدالرضا کرباسی در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان این مطلب افزود: در راستای نجات دلفین هایی که به دلایل مختلف در سواحل به گل می نشینند پیش نویس دستورالعمل امداد و نجات دلفین ها و کوسه های خلیج فارس و دریای عمان تدوین شد. به گفته وی، این پیش نویس پس از نهایی شدن حداقل در یکصد هزار نسخه چاپ و دراختیار جوامع محلی قرار خواهد گرفت تا در زمان مشاهده ...

 

+ نوشته شده در  جمعه بیست و یکم بهمن 1390ساعت 23:55  توسط خالددرزاده  | 

عکس های بسیار زیبا از دلفین ها

عکس های بسیار زیبا از دلفین ها

 

عکس های بسیار زیبا از دلفین ها

 

عکس های بسیار زیبا از دلفین ها

عکس های بسیار زیبا از دلفین ها

عکس های بسیار زیبا از دلفین ها

عکس های بسیار زیبا از دلفین ها

عکس های بسیار زیبا از دلفین ها

 

عکس های بسیار زیبا از دلفین ها

عکس های بسیار زیبا از دلفین ها

عکس های بسیار زیبا از دلفین ها

 

عکس های بسیار زیبا از دلفین ها

عکس های بسیار زیبا از دلفین ها

 

عکس های بسیار زیبا از دلفین ها

 

عکس های بسیار زیبا از دلفین ها

 

عکس های بسیار زیبا از دلفین ها

عکس های بسیار زیبا از دلفین ها

 

عکس های بسیار زیبا از دلفین ها

 

عکس های بسیار زیبا از دلفین ها

عکس های بسیار زیبا از دلفین ها

عکس های بسیار زیبا از دلفین هاعکس های بسیار زیبا از دلفین هاعکس های بسیار زیبا از دلفین هاعکس های بسیار زیبا از دلفین هاعکس های بسیار زیبا از دلفین هاعکس های بسیار زیبا از دلفین هاعکس های بسیار زیبا از دلفین هاعکس های بسیار زیبا از دلفین هاعکس های بسیار زیبا از دلفین هاعکس های بسیار زیبا از دلفین هاعکس های بسیار زیبا از دلفین هاعکس های بسیار زیبا از دلفین هاعکس های بسیار زیبا از دلفین ها

عکس های بسیار زیبا از دلفین ها
+ نوشته شده در  جمعه بیست و یکم بهمن 1390ساعت 23:36  توسط خالددرزاده  | 

دلفین ها جزو پستانداران دریایی هستند که ارتباط نزدیکی با والها (whales) و نهنگ ها (porpoises) دارند.

                                             

دلفین ها جزو پستانداران دریایی هستند که ارتباط نزدیکی با والها (whales) و نهنگ ها (porpoises) دارند. دلفین ها حدود 7 جنس و 40 گونه هستند و اندازه و وزنشان بین 2/1 متر و 40 کیلوگرم تا 5/9 متر و ده تن متغیر است! دلفین ها گوشتخوار بوده و اغلب از ماهیها و سرپایان تغذیه می کنند. آنان متعلق به خانواده Delphinidae که بزرگترین خانواده در راسته Cetacea است بوده و قدمتشان به ده میلیون سال قبل برمی گردد. از آنجا که دلفین ها جزو باهوش ترین حیوانات محسوب شده و رفتار آنها اغلب با بازیگوشی همراه است و ظاهری دوست داشتنی هم دارند در بین انسانها از محبوبیت خاصی برخوردار می باشند.

نام دلفین از کلمه یونانی delphys گرفته شده که در طول زمان در زبان لاتین به delphinus و بعدها به Dolfinus تغییر یافت و در زبان فرانسه قدیم ph جای f را گرفت تا نام آن به شکل daulphin نوشته شود.

تصور بر این است که منشاء دلفین های امروزی پستانداران خشکزی باشند و اجداد دلفین های امروزی در دوره Eocene و حدود 50 میلیون سال قبل به کلی وارد آب شده اند. اسکلت بدن دلفین های امروزی دو استخوان کوچک و میله ای شکل لگنی دارند که به نظر می رسد بقایای پاهای عقب باشند. اکتبر 2006 دانشمندان در ژاپن با نوع خاصی از دلفین برخورد نمودند که اطراف شکاف تناسلی خود دارای 2 باله کوچک بود و همین مسئله آنها را به این فرضیه که شاید اینها همان پاهای عقب بوده اند نزدیک نمود.

عکس های بسیار زیبا از دلفین ها

 


دلفین ها بدنی کشیده و دوکی (مخروطی) شکل دارند که آنها را جهت شنای سریع در آب توانمند ساخته است. رنگ بدن آنان بجز بخش زیرین که روشن است اغلب خاکستری بوده و همراه با خطوط و نقاط روی بدنشان الگوهای متفاوت و رنگ بندی های گوناگونی را پدید آورده است. سر آنها هم از بخشی به نام Melon تشکیل شده که به نظر می رسد مسئول ساتع نمودن صوت و دریافت پاسخ آن جهت جایابی و تشخیص مکان اشیاء و صید باشد. (Echolocation)

در اغلب گونه ها فک حیوان کشیده بوده و در بعضی گونه ها به وضوح این مسئله به چشم می خورد. بطور مثال در مورد Bottlenose انگار که حیوان همیشه در حال لبخند زدن است!

تعداد دندانها زیاد بوده و در گونه های متعددی به 250 عدد هم می رسد. مغز دلفین‌ها بزرگ و دارای قشر بسیار سازمان یافته ای است که دانشمندان را به بحث پیرامون هوش این حیوان وا می دارد.

برخلاف سایر پستانداران ، دلفین ها مو ندارند اما با تعداد ناچیزی مو در اطراف پوزه متولد می شوند که پس از مدتی و حتی در برخی موارد قبل از تولد هم آنرا از دست می دهند. البته در این مورد دلفین آبهای آمازون یا Boto استثناء است که اطراف پوزه خود دارای موهای کوچکی می باشد.

 

عکس های بسیار زیبا از دلفین ها

 

 

ارگانهای تناسلی آنها در دو طرف و زیر بدن واقع شده اند. دلفین نر دارای دو شکاف است که یکی آلت را محافظت می کند و دیگری پشت آن به عنوان مقعد واقع است. دلفین ماده تنها یک شکاف تناسلی دارد که مهبل و مقعد در آن جای گرفته اند. در دو طرف این شکاف تناسلی هم منافذ پستانها قرار گرفته اند.

اغلب دلفین ها داخل و بیرون آب بینایی قوی ای دارند و حس شنوایی آنها هم از انسانها برتر است. گرچه دو سوراخ در دو طرف سر بعنوان گوش وجود دارد اما به نظر می رسد داخل آب فک پائین و حفره پر از چربی استخوان آن نقش مهمی در هدایت امواج صوتی به گوش میانی داشته باشد. دندانها هم به نحوی قرار گرفته اند که ورود امواج صوتی با مشکل مواجه نشود و در تشخیص و جایابی اشیاء و صید ، حیوان موفق عمل نماید. حس لامسه دلفین ها هم به نحو شایسته ای تکامل یافته است. به دلیل عدم دارا بودن عصب و لوبهای بویایی به نظر می رسد که دلفین ها فاقد این حس باشند اما توانایی چشیدن را دارا هستند. دوره آبستنی دلفین ها ممکن است متغیر باشد بطور مثال در مورد برخی نظیر Tuxuxi dolphin 11 تا 12 ماه و در مورد برخی دیگر مانند Orca 17 ماه به طول می انجامد. دلفین ها قادرند از طریق کیسه های هوایی بینی خود طیف وسیعی از صداها را تولید کنند و حتی با سوت زدن می‌توانند با یکدیگر ارتباط برقرار نمایند.

و اما چند جمله هم در مورد خطراتی که دلفین ها را تهدید می کنند :

دلفین ها در محیط زیست خود با خطرات بالقوه ای روبرو هستند و به طور مثال کوسه ها دشمنان بالقوه دلفین های کوچک جثه محسوب می گردند. البته اگر چه احتمال صید دلفین های کوچک جثه توسط دلفین های بزرگی نظیر Orca ضعیف است اما صفر نیست. طیف وسیعی از بیماریها و انگل ها هم می توانند حیات دلفین ها را تهدید نمایند.

آلوده نمودن آب اقیانوسها -  دریاها و رودخانه ها توسط انسانها و بخصوص با حشره کش ها ، فلزات سنگین ، پلاستیک و سایر آلوده‌کننده های صنعتی و کشاورزی که تجزیه آنها در محیط مدت زمان زیادی را می طلبد از جمله عواملی هستند که می توانند جمعیت دلفین ها را تهدید نموده و کاهش دهند. مرگ و جراحت در اثر برخورد با قایق ها و کشتی ها هم از جمله عوامل مهم و مشهوری است که حیات دلفین ها را با خطر مواجه می سازد. تورهای ماهیگیری و صیادی بخصوص در مورد صید ماهی تون هم می‌تواند باعث گرفتار شدن سهوی دلفین ها و به مخاطره افتادن حیات آنان گردد.

 جدا از این مسائل در برخی مناطق دنیا نظیر ژاپن و جزایر فارو دلفین ها بعنوان منبع غذایی و با نیزه های مخصوص صید می گردند!

 

                                     

 

 

در افسانه های یونان باستان سکه های متعددی را می توان یافت که نقش آن شخصی را سوار بر دلفین نشان می دهد و انسان و دلفین حتی در اسطوره ها هم رابطه ای نزدیک با یکدیگر دارند. از سویی دیگر امروزه دلفین به عنوان یک همدم مناسب برای اشخاصی که مشکلات و اختلالات روانشناختی دارند استفاده شده و در روندهای درمانی از کارآیی بالایی برخوردار است.

بعنوان مثال طی یک تحقیق در سال 2005 که بر روی 30 نفر انجام شد نقش مؤثر دلفین ها در درمان اشکال خفیف تا متوسط افسردگی به اثبات رسید.

(Christian Antonioli and Michael A. Reveley, (2205), Randomised controlled trial of animal facilitated therapy with dolphins in the treatment of depression)

کاربردهای سرگرمی و تفریحات و استفاده از دلفین ها در جنگ ها برای شناسایی یا قرار دادن مین در زیر آب و آموزش آنها برای نجات‌دادن غرق شدگان از جمله موارد دیگر نزدیکی انسان و دلفین ها به شمار می رود.

 عکس های بسیار زیبا از دلفین ها

نکته جالب آنکه سال 2007 که به انتهای آن رسیده ایم از سوی سازمان ملل متحد به عنوان سال دلفین نامگذاری شده بود.

 

عکس های بسیار زیبا از دلفین ها

 

منبع:www.hakimember.ir

+ نوشته شده در  جمعه بیست و یکم بهمن 1390ساعت 23:25  توسط خالددرزاده  | 

مکان یابی صوتی در دلفین ها و خفاش ها

مکان یابی صوتی در دلفین ها و خفاش ها

تحقیقات روی سونار زیستی را برای اولین بار می توان به دانشمند ایتالیایی لازارو اسپالانزانی نسبت داد که در سال ۱۷۷۳ طی آزمایشی مشاهده کرد که خفاش ها می توانند در اتاق کاملا تاریک به راحتی و بدون برخورد به موانع پرواز کنند و حتی خفاش هایی که کور شده بودند هم به خوبی خفاش های دیگر بدون برخورد به موانع پرواز می کنند.

مکان یابی صوتی (Ecolocatino)

تحقیقات روی سونار زیستی را برای اولین بار می توان به دانشمند ایتالیایی لازارو اسپالانزانی نسبت داد که در سال ۱۷۷۳ طی آزمایشی مشاهده کرد که خفاش ها می توانند در اتاق کاملا تاریک به راحتی و بدون برخورد به موانع پرواز کنند و حتی خفاش هایی که کور شده بودند هم به خوبی خفاش های دیگر بدون برخورد به موانع پرواز می کنند. پنج سال بعد دانشمند سوئیسی چارلز جورین دریافت که وقتی گوش های خفاش را با موم (که عایق امواج فرا صوت است)  می پوشانند خفاش ها آشفته می شوند و با موانع برخورد می کنند؛ «طوری که انگار با گوش هایشان می بینند!».

این آزمایشات قبل از کشف قوانین امواج فرا صوت و حتی طبقه بندی آکوستیک (صوت شناسی) به عنوان یک علم صورت گرفت. بنابراین اسپالانزانی و جورین نتوانستند یک تئوری فرمول بندی شده و دقیق برای سونار زیستی (الگوی مکان یابی صوتی زیستی) ارائه دهند تا این که در سال ۱۹۳۸ رابرت گالامبوس و دونالد گریفین از یک آشکار ساز امواج فراصوت استفاده کردند تا  نشان دهند خفاش ها از طریق تولید امواج فراصوت و دریافت بازتاب امواج از محیط پیرامون مکان یابی می کنند و این سرآغاز تحقیقات مدرن رو سونار زیستی بود.

امروزه دانشمندان صداشناسی دریافته اند که دلفین ها و خفاش ها یک سیستم سونار زیستی فوق پیشرفته دارند که نه تنها به آنها قدرت می دهد که ببینند، حرکت کنند و غذا بدست بیاورند بلکه حتی می توانند رد پای طعمه را هم دنبال کنند. زمانی به شگفتی این شاهکار خلقت خداوند پی می بریم که مشاهده می شود حتی در محیطهای پر از نویز و پس زمینه ای که مملو از پارازیت های فراصوتی است هم می توانند تمام کارهای خود را به راحتی انجام دهند.

گرچه در کل هر دو حیوان از سیستم های مشابهی استفاده میکنند اما مواردی نظیر مکان زندگی جانور نوع غذا اندازه بدن و مهارت های مورد نیاز برای شکار و … باعث بروز تفاوت های جالبی در جزئیات سیستم های سونار زیستی این دو حیوان شده که در ادامه به آنها می پردازیم .

دولفین ها و وال ها امواج فرا صوت را در سیستم تنفسی خودشان با راندن هوا در لوله های تنفسی تولید می کنند. هوایی را که از سوراخ بالایی سرشان تنفس می کنند در لوله های تنفسی که کنار لبهای آنها امتداد پیدا کرده با سرعت حرکت   می دهند که باعث تولید امواج فراصوت می شوند.

اما خفاش ها امواج فرا صوت را توسط حنجره شان تولید می کنند و از طریق دهان به محیط اطراف منتشر می کنند.

دولفین ها از طریق بیشتر نقاط سرشان امواج بازتابی را دریافت میکنند که البته شنوایی آن ها در نقاط روی آرواره زیرین بیشتر است  ولی خفاش ها از طریق گوش های معمولا بزرگشان امواج بازتابی را دریافت میکنند.

اعداد بزرگتر نشان دهنده حساسیت بیشتر نقاط مورد نظر در دریافت امواج فراصوت می باشد و نقط سیاه رنگ حساس ترین نقطه است.

هر دو حیوان فاصله شان از اشیا را از طریق میزان تاخیر موج بازتابی در رسیدن به خودشان اندازه می گیرند و سایز و شکل اشیا را از طریق الگو های تداخلی امواج بازتابی از نقاط مختلف شی مورد نظر تشخیص می دهند.

دولفین ها امواجی با طول موج بلند تر و دامنه بیشتر (در نتیجه عمق نفوذ بیشتر )  نسبت به خفاش ها تولید می کنند. به همین دلیل است که دولفین ها چندین متر مانده به مانع آن را تشخیص می دهند و تغییر مسیر می دهند، اما خفاش ها در چند سانتی متری مانع متوجه حضور آن شده و به سرعت تغییر مسیر می دهند. همچنین طول موج بلند تری که دلفین ها تولید می کنند به خاطر بزرگتر بودن موانع و غذای آنها نسبت به خفاش ها است (که معمولا حشره خوار هستند).

دوره (پریود) امواجی که دولفین تولید می کند معمولا طولانی مدت است، اما برای خفاشها بسیار متفاوت است خفاش ها به هنگام پرواز آزدانه امواج با پریود بلند تولید می کنند اما به هنگام تعقیب و گریز برای بدست آوردن طعمه و شکار حشره این دوره ها حتی در حد ۵/۰ میلی ثانیه هم کوتاه می شود تا به این ترتیب رد حشره را گم نکند. اما دلفین ها معمولا چند دقیقه ای را صرف شناسایی کامل محیط اطراف میکنند و بعد به آرامی به دنبال غذا می گردند .

خفاش ها زاویه دید بیشتری نسبت به دلفین ها دارند خفاش ها میتوانند امواج را از ۳۰ درجه فضایی تا ۱۲۰ درجه فضایی تولید و دریافت کنند اما دلفین ها در بهترین حالت خود ۴۰ تا ۵۰ درجه دید دارند اما به دلیل حافظه خوب دولفین ها آنها معمولا با گشت زنی در محل آن را تا حدودی به خاطر میسپارند ولی خفاش ها به دلیل خاصیت تعقیب و گریزی که دارند نیاز دارند که زاویه دید بیشتری داشته باشند.

تنها مساله ای که باقی می ماند دقت این دو جانور است، که کدام یک دقیقتر از دیگری عمل می کند. اما مساله این جاست که دقت دو جانور نسبت به هم تابعی از زمان و مکان و اندازه شی مورد نظر است.

خفاش ها در زمان اندک اشیا ریز را در نزدیکی خود با دقتی در حدود ۷۰ تا ۹۵ درصد بسته به خصوصیات فیزیکی شی مورد نظر، نظیر سختی و ضخامت و … شناسایی می کنند.

در شکل بالا ساختار آکوستیکی گوش های خفاش کاملا مشهود است.

دلفین ها در مدت زمان بیشتر اشیا بزرگ را در فواصل نسبتا دور با دقتی در حدود ۶۰ تا ۹۰ درصد بسته به محیط پیرامون شی شناسایی می کنند که هرچه زمان بیشتر باشد دقت بالا تر می رود.

دانشمندان با الهام گرفتن از این دو جانور و ترکیب این دو خصوصیت با هم ربات هایی را ساخته اند که میتوانند تنها با استفاده از امواج فراصوت محیط اطراف خود را چه در فواصل دو و چه نزدیک به راحتی شناسایی کنند قابل به ذکر است که ارتش ایالات متحده از نوعی از این ربات ها در عملیات های برق آسا که سربازان نیاز به نقشه دقیقی از محل مورد نظر دارند استفاده می کند.

+ نوشته شده در  جمعه بیست و یکم بهمن 1390ساعت 23:21  توسط خالددرزاده  | 

ویژگی های خاص دلفین ها

پسرخاله – دلفین ها حیوانات باهوش و شادی هستند. آنان بسیار بازی گوش اند و این بازی گوشی ناشی از هوش بسیار بالای آن هاست، این حیوانات سال های سال است که نظر محققان را به خود جلب کرده اند و تا به حال اطلاعات جالبی در مورد آن ها کشف شده است.

 

دانستنی های جالب درباره دلفین ها
 

- کوچکترین و بزرگترین دلفین

کوچکترین دلفین دریاها پُرپُیز در دریای کُرتِز زندگی می کند که طولش ۱٫۵ متر و وزنش ۵۰ کیلوگرم می باشد. بزرگترین نوع دلفین در اُرکا وجود دارد که جنس نر آن تا ۸ متر رشد می کند و وزنش تا ۶ تن هم می رسد.

 

- ویژگی های خاص دلفین ها

دلفین ها گوش های بسیار قوی ای دارند به طوری که می توانند فرکانس های خیلی ضعیف را بگیرند که بسیاری از موجودات از جمله انسان قادر به شنیدنش نیستند. همچنین پوست مخصوصی دارند که آنها را گرم نگه می دارد.

 

- اتحاد دلفین ها

دلفین ها به صورت گروهی زندگی می کنند، برخی از این گروه ها شامل ۱۰۰۰ تا ۸۰۰۰ دلفین می باشد و در هر گروه دلفین های ماده در مرکز قرار می گیرند و توسط دلفین های نر محاصره می شوند.

ادامه مطلب را بخوانید »


برچسب ها : , , , , , , , ,
+ نوشته شده در  جمعه بیست و یکم بهمن 1390ساعت 22:56  توسط خالددرزاده  | 

مواردی که در مورد دلفین ها نمی دانیم

مواردی که در مورد دلفین ها نمی دانیم

 

 

دلفین ها حیوانات باهوش و شادی هستند. آنان بسیار بازی گوش اند و این بازی گوشی ناشی از هوش بسیار بالای آن هاست، این حیوانات سال های سال است که نظر محققان را به خود جلب کرده اند و تا به حال اطلاعات جالبی در مورد آن ها کشف شده است.

- کوچکترین و بزرگترین دلفین

کوچکترین دلفین دریاها پُرپُیز در دریای کُرتِز زندگی می کند که طولش ۱٫۵ متر و وزنش ۵۰ کیلوگرم می باشد. بزرگترین نوع دلفین در اُرکا وجود دارد که جنس نر آن تا ۸ متر رشد می کند و وزنش تا ۶ تن هم می رسد.

- ویژگی های خاص دلفین ها

دلفین ها گوش های بسیار قوی ای دارند به طوری که می توانند فرکانس های خیلی ضعیف را بگیرند که بسیاری از موجودات از جمله انسان قادر به شنیدنش نیستند. همچنین پوست مخصوصی دارند که آنها را گرم نگه می دارد.

 

 

- اتحاد دلفین ها

دلفین ها به صورت گروهی زندگی می کنند، برخی از این گروه ها شامل ۱۰۰۰ تا ۸۰۰۰ دلفین می باشد و در هر گروه دلفین های ماده در مرکز قرار می گیرند و توسط دلفین های نر محاصره می شوند.

- مکانیسم دفاعی دلفین ها

دلفین های آزاد موقع خواب، تنها از نیمی از مغز خودشان استفاده می کنند و نیم دیگر مغزشان در حالت استراحت می باشد. این نکته در مورد دلفین هایی که در باغ وحش متولد می شوند هنوز ثابت نشده است.

 

 

- پستانداری خاص

دلفین ها از دسته پستانداران می باشند و برای قدرت ماهیچه هایشان به اکسیژن جو نیاز دارند. جالب این که آنها فقط ۰٫۵ ثانیه از اکسیژن هوا تنفس می کنند و می توانند ۱۵ دقیقه نفس خود را حبس کنند. دلفین های باتل نوز (نوع خاصی از دلفین ها) ۲ تا ۳ دقیقه بینی خود را از آب بیرون می آورند تا بتوانند نفس خود را بیشتر حبس کنند.

- ارتباط دلفین ها

دلفین ها با ایجاد صداهایی به شکل تلگراف یا موسیقی با هم ارتباط برقرار می کنند. سنسورهای شنوایی آنها می توانند صدایی با بسامد ۲۵۰Hz تا ۲۰۰KHz را دریافت کنند. با این توانایی آنان قادرند تصویر دقیقی از جزئیات زیر دریا را به دقت نقشه یا عکس به هم ابلاغ کنند هرچند فاصله آنها خیلی زیاد باشد.

- مهارت جالب شکار آنها

ماهی، هشت پا و صدف از غذاهای مورد علاقه دلفین ها هستند. هرگاه هر کدام از آنان به منبع غذایی می رسد با ایجاد صداهایی، دیگر دلفین ها را باخبر می کند تا شکاری دسته جمعی داشته باشند، همین امر باعث شده همه سال تعداد زیادی دلفین توسط انسان های دو پا شکار شود!

- دلفین ماده

 

 

 

 

دلفین ها برای بقای نسل یا چیزی شبیه آن جفت گیری نمی کنند بلکه این کار سبب آرامش آنان می شود. زمان جفت گیری دلفین ها تنها ۱۵ تا ۲۰ ثانیه طول می کشد و مدت زمان بارداری دلفین ماده ۱۰ تا ۱۲ ماه (بسته به نوع دلفین) به طول می انجامد و سپس بچه دلفین ۹ ماه از شیر مادر تغذیه می کند تا کاملا رشد کند.

- توانایی های جالب

دلفین ها شناگران، غواصان و شیرجه زنان خیلی ماهری هستند. برخی می توانند ۴۰ کیلومتر را در یک ساعت طی کنند و ۳۰۰ متر به عمق دریا بروند و ۶ متر به بیرون از سطح آب بپرند و البته نوع خاصی از آنان (باتل نوز) می توانند ۳۰ دقیقه نفس خودشان را حبس کنند.

- بهترین دوست آدم ها در دریا

دلفین ها کمکهای زیادی به انسانها می کنند. آنها به ماهی گیران کمک می کنند تا ماهی بیشتری را صید کنند، به غواصان کمک می کنند تا کشتی های غرق شده را پیدا کنند، از غرق شدن شناگران در دریا جلوگیری می کنند و حتی به پزشکان کمک می کنند تا خیلی از مشکلات رفتاری کودکان را درمان کنند.

امروزه علمی جدید در پزشکی مورد مطالعه است که دلفین درمانی نام دارد.

+ نوشته شده در  جمعه بیست و یکم بهمن 1390ساعت 21:5  توسط خالددرزاده  | 

تصاویری ازدلفین ها

+ نوشته شده در  جمعه بیست و یکم بهمن 1390ساعت 20:36  توسط خالددرزاده  | 

دلفین ها الهه عشق و مهربانی لف

دلفین ها الهه عشق و مهربانی     

از روزگاران قدیم دلفین ها نماد شادی ، هیجان ، مهربانی و به خصوص عشق بی قید و شرط بوده اند.دلفین ها حقیقتاً موجوداتی شگفت انگیز هستند. آنها بدون هیچ چشم داشتی به انسان عشق ورزیده اند و شاید همین ویژگی است که همواره انسان ها را به سوی خود جذب کرده اند. چشم های مهربان و چهره همیشه خندان این حیوانات بازیگوش و دوست داشتنی چیزی نیست که به این راحتی از یاد برود.

 

 

 

دلفین ها به شیوه خاص خود که به نوعی برای ما ناشناخته است باعث ارتقای سطح انرژی روانی انسان ها می شوند. داستان های واقعی بیشماری در مورد دلفین هایی که در تشخیص یا درمان بیماری های انسان ها به آنها کمک کرده اند و یا انسان هایی را از غرق شدن نجات دادند وجود دارد.

دلفین ها علاوه بر این ، دارای قابلیتی اسرارآمیز در درمان بیماری های روانی به ویژه انواع افسردگی هستند. تعداد بیشماری از افرادی که دچار درجات مختلف افسردگی بوده اند پس از ساعتی شنا کردن با این شناگران پر مهر احساسی کاملاً متفاوت را تجربه کرده اند و حتی افسردگی خود را به دست فراموشی سپرده اند.

در حال حاضر در بسیاری از نقاط جهان مراکز درمانی وجود دارد که در آن افراد می توانند با شنا کردن همراه دلفین ها و یا حتی با گوش سپردن به امواج صوتی شفا بخش آنها گاهی برای همیشه با بیماری خود خداحافظی کنند.

 

 

 

دیوید لوید در مقاله خود با عنوان "قدرت شفا بخشی دلفین ها" می نویسد : " من خود تأثیر احساسی و روح بخش شنا کردن با دلفین ها را تجربه کرده ام. در آن زمان وضعیت روحی خوبی نداشتم احساس افسردگی می کردم شغلم را از دست داده بودم و در یک رابطه شکست خورده بودم. من داستان ها دلفینی در ساحل جنوب غربی ایرلند را شنیده بودم و با کنجکاوی و حسی از تردید راهی آنجا شدم. اتفاقاً ایجاد رابطه نزدیک با این دلفین رویدادی فراموش نشدنی در زندگی من بوجود آورد. دلفین برای خوشامد گویی به سمت من آمد و بارانی از صداهای ردیاب انعکاسی خود را بر سر من ریخت ( نوعی ردیاب صوتی طبیعی که دلفین را قادر می سازد در آب های در آب های کدر و تاریک یا فواصل دور قادر به دیدن باشد و یا داخل بدن موجودات زنده دیگر را ببیند.) این صداها و نیز ارتباط چشم به چشم ما باعث شد احساس کنم که واقعا دیده می شوم ، توجهی بدون قید و شرط.

 

 

 

بعد از این هنگامی که به سمت ساحل در حال شنا بودم حس می کردم رنجی از اعماق وجودم به بیرون فوران کرده است رنجی عظیم که با شدت در حال بیرون ریختن بود. من نوعی رهایی را تجربه کردم و از این احساسات خلاص شدم. در هنگام بازگشت به خانه خودم را در حال برنامه ریزی برای آینده برای کار و تغییر دکوراسیون منزلم یافتم حقیقتا چیزی در درون من تغییر کرده بود."

محققان با سنجش امواج مغز انسان پس از ارتباط و تماس نزدیک با دلفین ها دریافتند این ارتباط باعث ایجاد حالت ذهنی آلفا در آن می شود که می تواند در تقویت سیستم ایمنی نقش موثری داشته باشد برخی محققان نیروی دلفین ها در شفا بخشی را مربوط به شادی و شیطنت و انرژی مثبت بی پایان آنها دانسته اند.

دلفین ها به خصوص به کودکان توجه خاصی نشان می دهند و در درمان بیماری هایی مثل اوتیسم ، ناشنوایی و گنگی در بسیاری موارد باعث بهبود وضعیت کودکان شده اند. در سال ١٩٩٨ پسری ٨ ساله که از آسیب مغزی مادرزادی رنج می برد پس از شنا کردن با یک دلفین توانسته بود برای اولین بار حرف بزند. البته این کودک تنها مورد درمان شده به شیوه دلفین درمانی نبوده است.

بسیاری از دانشمندان این تأثیر را ناشی از امواج فراصوتی در صدای دلفین ها می دانند که باعث انگیزش پایانه های عصبی خاص در گوش و همچنین در مغز می شود. آنها معتقدند کودکان ناشنوا در هنگام گوش دادن به صدای دلفین ها با امواج صوتی متفاوتی مواجه هستند که همین می تواند به شنوایی آنها کمک کند.

علت این همه علاقه و محبت دلفین ها نسبت به انسان ها شناخته شده نیست. اما نکته بسیار جالب شباهت بسیار زیاد آنها به انسان است. در واقع بر خلاف تفاوت ظاهری دلفین ها بیش از آنچه فکرش را بکنیم با ما نقاط مشترک دارند. بررسی های انجام شده در دانشگاه تگزاس نشان داد از ٢٢ کروموزوم دلفین ها ١٣ مورد با کروموزوم ها انسان یکسان است و ٩ مورد باقی مانده به صورت ترکیبی از کروموزوم های انسانی و یا ترتیب متفاوتی از آن دیده شده اند.

 

 

علاوه بر این حجم مغز دلفین ها نسبت به جثه آنها پس از انسان در ردیف دوم قرار میگیرد و این نشان میدهد که دلفین ها پس از انسان از بیشترین درصد هوش برخوردار هستند. آنها همچنین در از نظر قابلیت ایجاد ارتباط موثر و نیز تقلید صدا استعداد خاصی دارند.

"جوان سی لیلی" محققی که سال های متمادی به طور دائم با دلفین ها شنا و به نحوی زندگی کرده است در مقاله خود با عنوان " دلفین ها با ما " می نویسد :

من از شنا کردن و زندگی با دلفین ها چیزهای زیادی آموختم. آنها به من می آموزند که :

* برای زندگی جمعی ارزش قایل باشیم.

* همیشه لبخند بر لب داشته باشیم.

* ارتباط چشم در چشم ارتباطی میان دو روح است.

* همواره حس شوخ طبعی را در خود حفظ کنیم.

* بیش از هر کار دیگری بازی کنیم. هرجا و در هر شرایطی !

 

( برگرفته از مقاله دلفین ها الهه عشق و مهربانی نوشته فریدون علیزاده در مجله دنیای شنا )

 

 

+ نوشته شده در  جمعه بیست و یکم بهمن 1390ساعت 20:31  توسط خالددرزاده  | 

عنوان: دلفين


 

 

 

 

 

در گذشته وال های دندان دار کوچک را دلفین می نامیدند.آنها پستانداران کوچکی هستند که متعلق به رده cetacea و جز خانواده Delphinidae و شامل 36 گونه و 17 جنس می باشند.
دلفین ها هم در آب های شور زندگی می کنند و هم در آب شیرین مثل رودخانه آمازون و... البته بسته به اینکه در چه آبی زندگی می کنند کمی شکل ظاهری متفاوتی دارند به این صورت که دلفین های آب شور دارای باله پشتی مشخصی هستند اما دلفین های آب شیرین به جای باله پشتی دارای کوژ (بر آمدگی) در قسمت پشت خود هستند.
دلفین ها قادرند با سرعتی در حدود 40km/h (کیلومتر در ساعت) حرکت کنند که این سرعت به دو علت است اول ساختار ویژه پوست آنها که از برهم زدن جریان آب و آشفتگی در آن جلوگیری می کند و دوم حرکات سریع و پر قدرت باله دمی انها البته به منظور صرفه جویی در انرژیشان بیشتر با سرعت 8km/hحرکت می کنند.
دلفین ها دارای حس چشایی تقریبا خوبی هستند و مزه غذاها را درک می کنند اما در عوض حس بویایی ضعیفی دارند.

دنياى آرام آب‌ها با سکوت حاکم بر آن، انسان را به ژرفاى زندگى و هماهنگى شگفت‌انگيز آن مى‌برد. زيبائي، آرامش و سکوت دنياى زير آب همراه با جانوران آن، سال‌هاى درازى است که نظر انسان را به خود جلب کرده و او همواره در جستجوى راهى براى نفوذ به اين دنياى اسرارآميز و آگاهى از نحوهٔ زندگى آبزيان است. يکى از اين جانوران جالب شگفت‌انگيز، دلفين‌ها هستند. دير زمانى است که دلفين‌ها حس کنجکاوى انسان‌ها را سخت متوجه خود کرده‌اند. ما شيفتهٔ ظرافت‌، هوش و بازيگوشى آنها هستيم. حرکت‌هاى دلپذير و زيبا، صداى شيرين و سيستم‌هاى اجتماعى و پيچيدهٔ آنها، هميشه براى انسان‌ها جالب و مجذوب‌کننده بوده و شنا کردن با دلفين‌ها يکى از شانس‌هاى زندگى امروزى به‌شمار مى‌رود.
براى نخستين‌بار در سال ۱۹۷۸ بود که مطالعه روى دلفين‌هاى خال‌دار توسط پژوهشگران آغاز شد. دلفين‌ها کوچکترين عضو خانوادهٔ وال‌ها هستند. وال‌ها نيز در زمرهٔ نهنگ‌هاى دندان‌دار قرار مى‌گيرند. به‌صورت طبيعى دلفين نر کمى بزرگتر از دلفين ماده است و البته به‌طور قابل ملاحظه‌اى سنگين‌تر.
طول زندگى دلفين‌ها به فاکتورهاى متنوعى بستگى دارد، مانند فعاليت‌هاى روزانه‌ آنها و همين‌طور مکانى که آنها در آن زندگى مى‌کنند. متوسط طول عمر يک دلفين ممکن است حدود۲۰ سال باشد، اما طول عمر بعضى از آنها به ۴۸ سال نيز مى‌رسد. براى تخمين سن دلفين‌ها از تعداد لايه‌هاى دندان‌ها استفاده مى‌کنند. بيمارى‌هائى که ممکن است يک دلفين به آنها دچار شود، بيمارى‌هاى ويروسى يا عفونت‌هاى قارچى يا ميکروبى است. علاوه بر اين، دلفين‌ها ممکن است به مشکل‌هاى ديگرى نظير اختلال‌هاى تنفسي، گوارشي، زخم معده، تومور و بيمارى‌هاى پوستى نيز دچار شوند و البته اين جانوران از دست قاتلان خود شکارچيانى همچون کوسه‌ماهى‌ها، وال‌هاى قاتل و مهمتر از همه بشر نيز در امان نيستند. يکى از شگفت‌انگيزترين قسمت‌هاب بدن اين موجود ترکيب و هماهنگى رنگ پوست آن است. پوست يک دلفين از رنگ‌هاى خاکستري، خاکسترى سبز و خاکسترى قهوه‌اى در پشت شروع و به رنگ سفيد يا سفيد صورتى در زير شکم يا تنهٔ حيوان ختم مى‌شود. رنگ‌هاى متنوع پوست دلفين، او را در بيشتر مواقع از دست شکارچيان در امان نگه مى‌دارد. وقتى از بالا به يک دلفين نگاه مى‌کنيم، سطح مشکى (خاکستري) پشت او با سطح تاريک زير آب يکى مى‌شود و وقتى از پائين به او نگاه مى‌کنيم، سطح سفيد زير شکم او با سطح روشن روى آب در هم مى‌آميزد و ما نمى‌توانيم در اين مواقع دلفين‌ها را ببينيم. پوست دلفين مانند پوست بدن انسان بسيار حساس و ظريف است و با ضربه‌اى به راحتى صدمه مى‌بيند. حس شنوائى و دستگاه شنوائى دلفين‌ها، بسيار حساس و پيچيده است. حس شنوائى در دلفين‌ها علاوه بر تشخيص صداها بر تعادل، چرخش و پيچيدن بدن به کار گرفته مى‌شود. حس بينائى اين حيوان هم در درون آب و هم در بيرون آب بسيار خوب است، به اين دليل که چشم دلفين‌ها قابليت انطباق‌پذيرى بالائى دارد.
دلفين‌ها زمان زيادى از روز را براى لمس کردن و نوازش يکديگر صرف مى‌کنند. حس لامسه، قدرت و توانائى مانورهاى بيشتر و وسيع‌تر را به اين جانور مى‌دهد. حس چشائى دلفين‌ها نيز در نوع خودش دنيائى شگفت‌انگيز است.
اما تنها حسى که در حيوان ضعيف است، حس بويائى او مى‌باشد. زيرا قسمتى از مغز که مربوط به حس بويائى است در دلفين‌ها وجود ندارد به همين دليل حس بويائى بسيار محدودى دارند.
اگر روز دلفين‌ها را به سه قسمت تقسيم کنيم، يک‌سوم آن را به خواب و استراحت،يک‌سوم ديگر را به خوردن و يک‌سوم باقى‌مانده را به بازى‌گوشى و انتخاب جفت مى‌‌گذرانند. دلفين‌ها اغلب با هدايت يک سرگروه، به‌صورت گروهى زندگى مى‌کنند و زندگى اجتماعى دلفين‌ها همانند انسان‌ها است. به‌طورى‌که اگر آنها را از يکديگر جدا کنيم، رنج مى‌برند و دچار افسردگى مى‌شوند و حتى ممکن است منجر به مرگ آنها شود.
صداها را براى آشنائى با يکديگر در زمان جفت‌گيرى نيز استفاده مى‌کنند. اندازهٔ مغز دلفين‌ها قابل مقايسه با مغز انسان‌ها است.
دلفين‌ها جانورانى هستند که در ميان جانداران پس از انسان‌ها داراى بزرگترين مغز هستند. در گذشته‌ها ما فکر مى‌کرديم فقط انسان‌ها و ميمون‌هاى بزرگ داراى حافظه‌اى قوى هستند، اما دکتر ”دايانا هيس“ پژوهشگر در آکواريوم نيويورک در اين‌باره مى‌گويد: ”دلفين‌ها حافظهٔ فوق‌العاده‌اى دارند و بسيار زود ياد مى‌گيرد

+ نوشته شده در  جمعه بیست و یکم بهمن 1390ساعت 20:4  توسط خالددرزاده  |